„In hoc signo vinces” sau despre cum „a devenit ortodox” stadionul de la Wimbledon

Reflecții

„In hoc signo vinces” sau despre cum „a devenit ortodox” stadionul de la Wimbledon

    • „In hoc signo vinces” sau despre cum „a devenit ortodox” stadionul de la Wimbledon
      Foto: digi24.ro

      Foto: digi24.ro

Fără îndoială, victoria uluitoare a Simonei Halep de sâmbătă a uimit întreaga lume. „Majestatea Sa, Simona”, a titrat cotidianul francez L’Equipe, în timp ce jurnaliștii de la „The Guardian” au rămas vizibil impresionați de prestația „spectaculoasă” a reprezentantei noastre.

Deşi se bucură de un succes enorm, Simona Halep nu s-a ferit niciodată să-şi mărturisească credinţa în Dumnezeu. Așa cum a făcut-o de atâtea ori, și sâmbătă, la finalul partidei de la Wimbledon, sportiva a salutat-o pe adversara ei, după care a căzut în genunchi şi s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci, amintindu-ne, parcă, de Împăratul Constantin cel Mare, care a văzut pe cer ziua, în amiaza mare, o Cruce luminoasă, deasupra soarelui, cu inscripţia „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei învinge), înainte de lupta cu Maxentius.

„Anul acesta, Wimbledon-ul „a devenit” ortodox. Câștigătorii sunt amândoi din Europa de Est și amândoi sunt creștini ortodocși, care pun mai presus de sport credința lor în Dumnezeu. Novak Djokovici, un mare filantrop, atunci când a primit Ordinul Sfântului Sava din partea Patriarhului Irineu al Serbiei, a declarat: „Acesta este cel mai important titlu al vieții mele, pentru că înainte de a fi sportiv, sunt creștin ortodox”. Simona Halep, când a primit distincția crucea Sfântului Andrei din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie al Tomisului, a mărturisit: „Mereu mă închin și cred în Dumnezeu pentru că fără ajutorul lui Dumnezeu nu se poate face nimic”, a transmis PS Ignatie, Episcopul Hușilor, prin intermediul unei rețele de socializare.

Tot la Wimbledon, sportivul sârb Novak Djokovic a câștigat cel de-al cincilea titlu, după cele cucerite în 2011, 2014, 2015 și 2018. Puțini sunt, însă, cei care știu că Djokovic este și un adevărat model de filantropie. În luna decembrie a anului trecut, fundaţia sa a contribuit cu 94.000 euro pentru renovarea unei școli din Pozega (Serbia). De asemenea, la inițiativa sa, în Serbia a fost deschis un restaurant care oferă hrană gratuită celor fără adăpost și celor săraci. „Banii nu sunt o problemă pentru mine. Am câștigat suficient pentru a hrăni toată Serbia. Cred că merită acest lucru după sprijinul pe care l-am primit de la ei”, a declarat Djokovic.

Astăzi, 15 iulie, Biroul de Presă al Patriarhiei Române a anunțat că, având în vedere realizările sale în domeniul tenisului feminin de performanţă şi, totodată, credinţa sa creştin-ortodoxă, pe care o mărturiseşte public prin semnul Sfintei Cruci, Patriarhia Română îi acordă campioanei Simona Halep Ordinul „Crucea Patriarhală” pentru mireni, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române.