„In hoc signo vinces” sau despre cum „a devenit ortodox” stadionul de la Wimbledon

Reflecții

„In hoc signo vinces” sau despre cum „a devenit ortodox” stadionul de la Wimbledon

Fără îndoială, victoria uluitoare a Simonei Halep de sâmbătă a uimit întreaga lume. „Majestatea Sa, Simona”, a titrat cotidianul francez L’Equipe, în timp ce jurnaliștii de la „The Guardian” au rămas vizibil impresionați de prestația „spectaculoasă” a reprezentantei noastre.

Deşi se bucură de un succes enorm, Simona Halep nu s-a ferit niciodată să-şi mărturisească credinţa în Dumnezeu. Așa cum a făcut-o de atâtea ori, și sâmbătă, la finalul partidei de la Wimbledon, sportiva a salutat-o pe adversara ei, după care a căzut în genunchi şi s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci, amintindu-ne, parcă, de Împăratul Constantin cel Mare, care a văzut pe cer ziua, în amiaza mare, o Cruce luminoasă, deasupra soarelui, cu inscripţia „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei învinge), înainte de lupta cu Maxentius.

„Anul acesta, Wimbledon-ul „a devenit” ortodox. Câștigătorii sunt amândoi din Europa de Est și amândoi sunt creștini ortodocși, care pun mai presus de sport credința lor în Dumnezeu. Novak Djokovici, un mare filantrop, atunci când a primit Ordinul Sfântului Sava din partea Patriarhului Irineu al Serbiei, a declarat: „Acesta este cel mai important titlu al vieții mele, pentru că înainte de a fi sportiv, sunt creștin ortodox”. Simona Halep, când a primit distincția crucea Sfântului Andrei din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie al Tomisului, a mărturisit: „Mereu mă închin și cred în Dumnezeu pentru că fără ajutorul lui Dumnezeu nu se poate face nimic”, a transmis PS Ignatie, Episcopul Hușilor, prin intermediul unei rețele de socializare.

Tot la Wimbledon, sportivul sârb Novak Djokovic a câștigat cel de-al cincilea titlu, după cele cucerite în 2011, 2014, 2015 și 2018. Puțini sunt, însă, cei care știu că Djokovic este și un adevărat model de filantropie. În luna decembrie a anului trecut, fundaţia sa a contribuit cu 94.000 euro pentru renovarea unei școli din Pozega (Serbia). De asemenea, la inițiativa sa, în Serbia a fost deschis un restaurant care oferă hrană gratuită celor fără adăpost și celor săraci. „Banii nu sunt o problemă pentru mine. Am câștigat suficient pentru a hrăni toată Serbia. Cred că merită acest lucru după sprijinul pe care l-am primit de la ei”, a declarat Djokovic.

Astăzi, 15 iulie, Biroul de Presă al Patriarhiei Române a anunțat că, având în vedere realizările sale în domeniul tenisului feminin de performanţă şi, totodată, credinţa sa creştin-ortodoxă, pe care o mărturiseşte public prin semnul Sfintei Cruci, Patriarhia Română îi acordă campioanei Simona Halep Ordinul „Crucea Patriarhală” pentru mireni, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române.