(Interviu) Taberele de copii – experiențe unice, prietenii de durată și multă încredere în propriile forțe

Interviu

(Interviu) Taberele de copii – experiențe unice, prietenii de durată și multă încredere în propriile forțe

Ce are de câștigat copilul care merge într-o tabără, de ce merită să meargă măcar o dată în viață sau cum se pregătește familia pentru o astfel de experiență? Despre toate acestea aflăm de la Bianca Doroftei, directorul Taberei „Floare de Colț” – Durău.

Care sunt beneficiile taberelor? 

Taberele oferă copiilor șansa de a se descoperi pe sine într-un mediu diferit de cel familial sau al școlii. Aceștia au posibilitatea de a cunoaște noi pasiuni și hobby-uri, precum și de a se dezvolta în comuniune cu ceilalți și cu natura. 

Însă, depinde extrem de mult de profilul taberei. Tabăra „Floare de colț” își propune crearea unui mediu sigur, distractiv și educativ pentru copii și tineri, în care ei se pot dezvolta personal, se pot împrieteni, auto-depăși. Astfel, pot deveni adolescenți independenți și responsabili. Așadar, structura taberei este în acord cu această viziune, atelierele și activitățile vizând fiecare aspect: fizic, emoțional și duhovnicesc.

Ce câștigă, ce învață copilul atunci când merge în tabără?

Experiența unei tabere poate fi un eveniment unic în viața unui copil, acesta învățând despre talentele sale, precum și despre limitele și fricile lui, având totodată posibilitatea de a le dezvolta pe primele și de a le depăși pe cele din urmă. Copilul câștigă experiențe unice, prietenii de durată, precum și multă încredere în forțele proprii. 

În mod specific, în tabăra noastră, copiii dobândesc o serie de abilități din interacțiunea cu ceilalți, din atelierele pe care le parcurg și din felul în care este organizată tabăra. Astfel, prin atelierele de educație prin aventură – precum traseele din parcul de aventură, cursurile de frânghii la joasă și înaltă înălțime: swing, scara lui Iacob, platformele mobile etc.–, copilul învață să comunice, să lucreze într-o echipă, să spună ce a simțit, ce a învățat din atelier și ce ia mai departe, învață să fie mai curajos, mai încrezător în propriile forțele. Tutoror ni se pare imposibil să mergem pe o bârnă la 7-8 metri înălțime, un element numit „Cat walk” dar, cu toate acestea, 98% dintre copiii din tabără fac acest lucru. Desigur, cu personal abilitat, echipament tehnic corect, instruirea necesară, explicații și sprijin.

Mai învață să fie recunoscători. Fiecare grupă are un moment prin care trece în revistă „mulțumirile zilei”. Învață, de asemenea, să se bucure de liniștea pe care ți-o așază la inimă 15 minute de rugăciune dimineața și seara, că spovedania este o „mașină de spălat duhovnicească” la care putem apela atunci când avem sufletul încărcat... Mai apoi, sunt o serie de abilități tehnice dobândite, precum ABC-ul montan: cum se urcă pe munte, care sunt pașii unei drumeții, unde suni dacă ai o problemă, ce înseamnă un echipament bun, cum te orientezi cu ajutorul unei busole, cum se folosește un echipament de parc de aventură.

Un alt aspect important este că participanții își dau seama că regulamentul care părea foarte strict la venirea în tabără capătă sens pe parcusul săptămânii, că uneori e nevoie să aibă răbdare să ajungă toată lumea la masă, că e nevoie să fie atenți la felul în care gestionează timpul, pentru a nu întîrzia la activități, că animatorii respectă aceleași reguli ca și ei, că suntem alături de ei, necondiționat.

Cum poate ști părintele dacă copilul este pregătit să meargă într-o tabără? 

Când este și el pregătit. Și nu glumesc. Deseori se întâmplă să fie mai greu pentru părinți decât pentru participanți. Pentru noi este mai ușor, pentru că avem o limită de vârstă – care este extrem de importantă – când copilul are o anumită autonomie dar, inevitabil, întâmpină ușoare dificultăți, mai ales dacă este prima dată când pleacă de acasă. Poate că nu e obișnuit să își ordoneze zilnic lucrurile, să strânga masa, să fie atent la cum își alege hainele pentru toată săptămâna sau la cum își gestionează timpul. Însă, făcând asta zilnic, împreună cu alți copii, dobândește automatisme și înțelege că totul este mai ușor dacă ascultă și dacă învață să fie ordonat.

Ce trebuie să aibă în vedere părinții atunci când își lasă copilul în tabără? 

Este important ca părinții să aibă în vedere pregătirea emoțională a copilului pentru a petrece timp departe de casă, într-un mediu unde programul și regulamentul este diferit de mediul familial. Să-l familiarizeze din timp cu regulamentul taberei, să-i spună că nu va avea acces la telefon decât în pauze, că va trebui să împartă camera cu un alt coleg și altele asemenea. 

Cum să se pregătească un copil atunci când pleacă în tabără?

Să se informeze și să respecte indicațiile organizatorilor. Este foarte important să aibă un echipament adecvat – lucru foarte puțin luat în seamă, dar care poate schimba mult calitatea unei experiențe de tabără. De exemplu, dacă merge pe munte cu bocanci mai mici sau mai mari decât mărimea lui, se va alege cu bătături care-i vor accentua starea de oboseală și e foarte probabil să coboare de pe munte înainte de a ajunge la destinație, iar apoi să fie dezamăgit că nu a ajuns până în vârf cu colegii lui. 

Să aibă deschidere, voie bună, un pic de curaj și să vină în tabără. De restul ne ocupăm noi!

Îți mai recomandăm și: 

Tinere, alege bucuria!

Șapte trucuri pentru limitarea timpului petrecut de copil pe smartphone