Catedrala Veche a Maicii Domnului din San Francisco

Pe strada Fulton Street din San Francisco se află prima biserică a comunităţii ortodoxe ruse din oraş. Catedrala este închinată Maicii Domnului.

Prima comunitate rusească din California s-a aşezat la Fort Ross în 1812. Parohia originală rusească, aparţinând ROCOR (Biserica Ortodoxă Rusă din afara graniţelor), a fost întemeiată la anul 1927. Pentru început, comunitatea ortodoxă rusă din San Francisco a ridicat o biserică pe un teren de pe strada Fulton Street. Pictura a fost executată de diaconul Fiodor Zadorojny, care a slujit aici în anii 1950-1960.

La scurt timp, prima biserică a devenit neîncăpătoare. Astfel a început construcţia unei noi catedrale, mai întâi sub îndrumarea Arhiepiscopului Tihon, iar din 1962 sub Arhiepiscopul Ioan Maximovici (†2 iulie 1966).

În anul 1993, racla cu moaştele Sfântului Ioan Maximovici a fost aşezată în catedrala nouă, iar mantia de arhiereu a fost pusă pentru închinare şi binecuvântare în catedrala veche din San Francisco. Aici, preoţii slujitori citesc rugăciuni pentru membrii parohiei şi pentru pelerini, acoperindu-i cu mantia sfântului. Numeroase vindecări au avut loc în urma binecuvântării cu mantia sfântului.

În apropierea vechii catedrale din San Francisco se află casa parohială rusească unde a locuit Sfântul Ioan Maximovici şi unde a înfiinţat orfelinatul „Sfântul Tifon”.

Astăzi, biserica este cunoscută drept Catedrala Veche din San Francisco.

Date de contact

Adresă: 864 Fulton Street, San Francisco, CA 94117, USA P.O. Box 15658

Telefon: +1 415-346-4952

E-mail: stariisobor@earthlink.net

Site: sfsobor.com/

(Foto) Pe urmele Sfântului Ioan Maximovici – Catedrala Veche din San Francisco

De la același autor

Ultimele din categorie