Mănăstirea Ormilia – Grecia
Mănăstirea Ormilia este situată între localitățile Vatoped și Ormília, în peninsula Halkidiki, nu departe de Sfântul Munte Athos.
Metoc aghioritic al Mănăstirii Simono-Petra, Mănăstirea Ormilia are una din cele mai mari obşti monahale din Grecia, având mai mult de 120 de vieţuitoare de diferite naţionalităţi. Prin purtarea de grijă a mănăstirii athonite, obştea urmează cu stricteţe rânduiala monahală aghiorită. Stareţa mănăstirii este Maica Nicodimi, una dintre fiicele părintelui Galaction Simonopetritul (†29 octombrie 2014).
Scurt istoric
Începuturile comunităţii monahale de la Ormilia sunt legate de părintele Emilianos Simonopetritul – întemeietorul şi părintele duhovnicesc al Mănăstirii Bunei Vestiri Ormilia. După instalarea obştii de călugări la Mănăstirea Simonos Petras, în anul 1973, părintele Emilianos s-a îngrijit în continuare şi de comunitatea de maici rămase la Meteora. Pentru aceasta, în anul 1974, a fost cumpărat vechiul metoc al Mănăstirii Vatoped de la Ormilia, Halkidiki, cu încuviinţarea episcopului locului şi cu ajutorul Sfintei Chinotite a Sfântului Munte.
Pentru a asigura liniştea mănăstirii, părintele Emilianos s-a străduit să redobândească proprietăţile acesteia de odinioară. În anul 1980, cu multe încercări şi greutăţi, s-a început renovarea clădirilor. În acel an, pe 14 septembrie, a fost aşezată piatra de temelie a bisericii celei mari a metocului de către Mitropolitul Sinesie al Cassandrei.
În data de 25 octombrie 1991, Metocul de la Ormilia a devenit Stavropighie a Patriarhiei Ecumenice. În decurs de 15 ani, Mănăstirea Ormilia a devenit o mare chinovie.
Lucrare filantropică şi misionară
Maicile de la Ormilia se ocupă cu pictarea în frescă şi pe lemn a icoanelor ortodoxe, cu sculptură, cu broderia şi croirea de veșminte bisericeşti. La pangarul mănăstirii se găsesc dulceţuri şi băuturi naturale, făcute tot în mănăstire. De asemenea, cântarea psaltică a maicilor din Ormilia este recunoscută în toată lumea ortodoxă.
La aproape un kilometru de complexul mănăstirii se află „Centrul pentru dezvoltare socială, prevenire a bolilor şi cercetare medicală Panaghia Filantropini”, construit în 1982 prin purtarea de grijă a părintelui Emilianos Simonopetritul din donaţia vrednicului de pomenire căpitan Ioan Hagipateras. Centrul adăposteşte o clinică de depistare a cancerului de col uterin şi de sân, laboratoare de cercetare, un centru de conferinţe şi o casă de oaspeţi pentru pacienţi. Misiunea acestui centru este de a odihni şi a alina suferinţele oamenilor, indiferent de starea socială şi de naţionalitate.
În anul 1996 a fost înfiinţat de obştea mănăstirii şi „Centrul de Artă din Ormilia” ce desfăşoară activităţi de cercetare interdisciplinară cu aplicabilitate în artă şi monumente ale patrimoniului cultural – cu expertiză specifică în iconografia bizantină. Prima lucrare a centrului a fost zugrăvirea în frescă a bisericii celei mări a mănăstirii.
Îndrumări pentru pelerini
Programul de vizită se întinde numai pe patru zile din săptămână, iar atunci vreme de câteva ore. În zilele de marţi, joi şi sâmbătă mănăstirea este deschisă între orele 10-14 (din octombrie până în martie) şi între 10-16 (din aprilie până în septembrie), iar duminica poarta mănăstirii este deschisă între orele 10-16 (din octombrie până în martie) şi între 10-19 (din aprilie până în septembrie). Închinătorii au acces numai la anumite părţi din mănăstire şi la o curte specială, unde se pot odihni.
Mănăstirea are ca hram Praznicul Bunei Vestiri (25 martie), dar o au ca ocrotitoare şi pe Sfânta Maria Magdalena (22 iulie).
Date de contact
Adresă: 630 71 Ormylia Chalkidiki
Telefon: +30 23710 41 278 [între orele 13:00-15:00, cu excepția zilelor de miercuri și vineri]
Site: ormyliamonastery.com
Schitul „Sfântul Antonie” de la Iezerul-Vâlcea
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro