Mănăstirea Sfintei Anastasia Farmacolitria (Vindecătoarea)
Mănăstirea „Sfânta Anastasia Farmacolitria” se află în nordul Greciei, la circa 30 de kilometri sud-est de Tesalonic, lângă localitatea Vasilika.
Cu o existenţă de peste unsprezece secole, Mănăstirea Sfintei Anastasia reprezintă una dintre cele mai vechi mărturii de viață monahală din ținutul Macedoniei (Grecia de Nord).
Întemeierea mănăstirii
Mănăstirea Sfintei Anastasia a fost ctitorită în anul 888 de Sfânta Teofana, soția împăratului bizantin Leon Înțeleptul. Împărăteasa Teofana a oferit, pe lângă cele trebuincioase cultului liturgic și traiului viețuitorilor, și sfintele moaște – capul și un fragment din piciorul drept – ale Sfintei Mucenițe Anastasia.
Așezământul a trecut de-a lungul timpului prin multe încercări, însă şi-a păstrat vieţuirea neîntreruptă chiar și după căderea Tesalonicului sub turci în anul 1430.
Al doilea ctitor al mănăstirii – Sfântul Teona
În anul 1522 la Mănăstirea Sfintei Anastasia a venit Cuviosul Teona, unul dintre cei mai luminați părinți athoniți din acele vremuri. Dimpreună cu cei 150 de monahi din obşte, cuviosul a refăcut mănăstirea ruinată, a construit o şcoală şi un spital şi a zidit câteva paraclise în jurul mănăstirii. În anul 1535 Cuviosul Teona a fost ales mitropolit al Tesalonicului, păstorind până în anul 1542, când a trecut la Domnul, la 4 aprilie.
Datorită virtuților și realizărilor sale, Cuviosul Teona este socotit al doilea ctitor al Mănăstirii Sfintei Anastasia, alături de Sfânta Împărăteasă Teofana. Ucenicii sfântului au continuat activitatea povăţuitorului lor în Mănăstirea Sfintei Anastasia.
În vremea revoluției greceşti de la 1821, turcii au incendiat mănăstirea și au devastat-o, omorându-i pe călugării mărturisitori. Cu multă osteneală, mănăstirea a fost restaurată şase ani mai târziu.
În secolul al XIX-lea, mănăstirea a devenit stavropighie a Patriarhiei Ecumenice.
Arhitectura
Din punct de vedere arhitectonic, Mănăstirea Sfintei Anastasia Farmacolitria se aseamănă cu unele mănăstiri din Constantinopol și din Sfântul Munte, cu balcoanele ieșite în afară și susținute pe contraforți de lemn. Porțiuni întregi din zidurile mănăstirii s-au păstrat în forma originală din urmă cu unsprezece veacuri.
În afara cetății mănăstirii, mai sus în munte există două paraclise și o chilie, unde părinții din obște slujesc uneori sau se retrag pentru liniștire. La poarta mănăstirii se află Aghiasma Sfântului Teona, un izvor de apă apărut la rugăciunea sfântului.
Odoarele mănăstirii
În Mănăstirea Sfintei Anastasia Farmacolitria se păstrează o bucată din Lemnul Sfintei Cruci, precum şi fragmente din moaștele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfinților Noi Mucenici Iacov, Iacov și Dionisie (†1 noiembrie1519) și ale Sfântului Teona. De asemenea, în biserica mare, în pronaos, sunt aşezate spre închinare două icoane mari ale Sfintelor Anastasia și Teofana, cunoscute ca făcătoare de minuni.
Din secolul al IX-lea până în anul 2012 aici s-au păstrat şi moaştele (cinstitul cap al) Sfintei Anastasia Farmacolitria. În noaptea de 22-23 aprilie 2012, un grup de hoţi a pătruns în mănăstire şi a furat racla cu moaştele Sfintei Anastasia.
Astăzi, din cauza îngreunării condițiilor economice, numărul vieţuitorilor din mănăstire este de numai șase monahi și trei frați.
Date de contact:
Adresă: Agias Anastasias, Vasilika 570 06, Greece
Telefon: +30 2396 022440
Email: info@moniagiasanastasias.gr
Site: moniagiasanastasias.gr
Program: zilnic între orele 7:30-20:15
(Foto) Paşi de pelerin la Mănăstirea Sfintei Anastasia Farmacolitria – Grecia
(Foto) Împrejurimile Mănăstirii Sfânta Anastasia Farmacolitria – Grecia
(Foto) Acasă la Sfântul Cuvios Teona, Arhiepiscopul Tesalonicului
(Video) Mănăstirea Sfintei Anastasia Farmacolitria (Vindecătoarea)
Arsanaua Iovanița a Mănăstirii Hilandar
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro