Nicio milostenie nu este mai mare decât Jertfa de pe Sfânta Masă

Cuvinte duhovnicești

Nicio milostenie nu este mai mare decât Jertfa de pe Sfânta Masă

    • preoți în Sfântul Altar
      Nicio milostenie nu este mai mare decât Jertfa de pe Sfânta Masă / Foto: Florentina Mardari

      Nicio milostenie nu este mai mare decât Jertfa de pe Sfânta Masă / Foto: Florentina Mardari

Biserica noastră ortodoxă le-a rânduit atât de minunat pe toate spre ajutorul sufletelor care au plecat! Liturghia, parastasele, ecteniile pentru morţi, milosteniile, faptele bune, mătăniile, rugăciunile şi căinţa, formula „Dumnezeu să-i ierte!”, toate acestea merg sus, la acele suflete, şi ele se folosesc. 

Ortodoxia noastră are Dumnezeiasca Liturghie care aduce folos şi uşurare miilor de suflete. La o Dumnezeiască Liturghie care se săvârşeşte sunt pomenite zeci de mii de nume şi toate primesc ajutor, atât cele de aici, cât şi cele din lumea cealaltă, când preoţii rostesc pentru aceştia care au adus daruri: „Pomeneşte, Doamne [...]!”. Şi cel care a adus jertfa se foloseşte, dar şi toţi ceilalţi, pentru care se aduce Jertfa. Nimeni nu-i poate ajuta pe oamenii care se găsesc în lumea cealaltă, dincolo de mormânt, pentru că după cuvântul sfânt: „După moarte nu mai există pocăinţă”, nu mai există mântuire, pentru că nunta s-a sfârşit pentru aceste suflete, s-a închis uşa. Deci acum cum vor fi miluite aceste suflete care probabil se găsesc sub osândă, se află în pridvorul iadului, în temniţe, şi se chinuiesc? Cine le va ajuta? Le vom ajuta noi, cei vii!

Biserica noastră ortodoxă le-a rânduit atât de minunat pe toate spre ajutorul sufletelor care au plecat! Liturghia, parastasele, ecteniile pentru morţi, milosteniile, faptele bune, mătăniile, rugăciunile şi căinţa, formula „Dumnezeu să-i ierte!”, toate acestea merg sus, la acele suflete, şi ele se folosesc. Prin urmare, aceasta este cea mai mare milostenie neştiută de mulţi. Fă o Sfântă Liturghie şi, prin jertfa de bani şi prin osteneala preotului, vei face milostenie la sute de suflete care se vor uşura şi se vor odihni acolo, în lumea cealaltă.

(Avva Efrem Filotheitul, Sfaturi duhovniceşti, traducere Părintele Victor Manolache, Editura Egumeniţa, Alexandria, 2012, pp. 61-62)