Pregătiri și profunzimi ale rugăciunii inimii

Un ucenic i-a zis părintelui său: „Mă rog mecanic și n-ajunge rugăciunea mea la cer. Să mă mai rog?”. Ca răspuns, el i-a dat această ascultare: „Ia coșul de la grajd, murdar de gunoi, și cară apă din pârâu până uzi toată grădina”. O zi întreagă a cărat el și ajunsese la un moment de revoltă. Atunci l-a întrebat starețul: „A ajuns apa la grădină?”. N-a ajuns apa la grădină, cum n-a ajuns nici rugăciunea lui la cer. Și era tare mâhnit ucenicul. „Dar uită-te la coș, mai este murdar, așa cum l-ai luat?”, îl întreabă părintele său.

Pentru a înțelege cât este de important ca ființa noastră să se obișnuiașcă cu Numele cel Preasfânt al lui Iisus, ca o pregătire aperceptivă pentru adevărata rugăciune, spusă cu dor și din toată inima, părintele Luca, starețul Mănăstirii Bistrița, ne-a istorisit o întâmplare din Pateric, explicând-o.

Un ucenic i-a zis părintelui său: „Mă rog mecanic și n-ajunge rugăciunea mea la cer. Să mă mai rog?”. Ca răspuns, el i-a dat această ascultare: „Ia coșul de la grajd, murdar de gunoi, și cară apă din pârâu până uzi toată grădina”. O zi întreagă a cărat el și ajunsese la un moment de revoltă. Atunci l-a întrebat starețul: „A ajuns apa la grădină?”. N-a ajuns apa la grădină, cum n-a ajuns nici rugăciunea lui la cer. Și era tare mâhnit ucenicul. „Dar uită-te la coș, mai este murdar, așa cum l-ai luat?”, îl întreabă părintele său.

Coșul este trupul omului. Spunând rugăciunea Doamne Iisuse, chiar și mecanic, la început, ai folos, pentru că ființa ta se obișnuiește cu Numele cel Preasfânt al lui Iisus. E un câștig imens. Te așezi în pat și Doamne Iisuse merge, merge, și la un moment dat ajungi și la starea de curăție, căci prin asta cureți trupul. Aceasta e pregătirea aperceptivă.

Câte ființe unice sunt, câți oameni sunt pe pământ, pentru fiecare rugăciunea aceasta se aplică în mod diferit. Cei care o primesc, o primesc ca dar de la Dumnezeu, pentru curăția lor mai întâi, iar Dumnezeu face acest dar prin Maica Domnului. Unii se ostenesc o viață, dar nu se învredniscesc să primească darul acesta. Ei spun Doamne Iisuse și se roagă în smerenia lor. O zic că așa trebuie, s-o zică. Dar au un câștig imens.

Mai întâi, o spui o perioadă cu voce tare, apoi o spui șoptit, ca să intre Doamne Iisuse și prin urechi. Și nu doar cu cuvântul; să intre în ființa ta, să te obișnuiești. Obișnuința este foarte bună. Trupul se curățește prin obișnuința cu numele cel Preasfânt al lui Iisus.

La un moment dat ajungi să zici și un Doamne Iisuse din toată inima, cu dor și atunci te unești cu Domnul și speli trupul cu lacrimi. Și iată, ai câștigat. Dar asta în funcție de curăția trupului tău și a ființei tale. Poți să fii curat trupește, dar să ai niște gânduri murdare și să ai și credință imperfectă.

De la același autor

Ultimele din categorie