Și noi avem șansa de a participa la Cina cea de Taină

Taine, ierurgii, slujbele Bisericii

Și noi avem șansa de a participa la Cina cea de Taină

    • reflexia credincioșilor în icoană
      Și noi avem șansa de a participa la Cina cea de Taină / Foto: Oana Nechifor

      Și noi avem șansa de a participa la Cina cea de Taină / Foto: Oana Nechifor

„Sfânta Liturghie, această Cină de Taină, este contemporană cu noi toți. Și omul nu mai este îndreptățit să spună: «Ce mare șansă au avut ucenicii că au participat la Cina cea de Taină!», pentru că și el are aceeași șansă, luând parte la Sfânta Liturghie, prin care se împărtășește de același har de care s-au împărtășit atunci ucenicii”, spune ierodiaconul Vasile de la Mănăstirea Bistrița.

Preacuvioase Părinte, de ce în mănăstiri se săvârșește zilnic Sfânta Liturghie?

Nu în toate mănăstirile se săvârșește zilnic Sfânta Liturghie, dar este de dorit ca să se săvârșească în cât mai multe biserici, în cât mai multe mănăstiri. Sfânta Liturghie este cea mai puternică rugăciune, din mai multe motive. Amintesc doar unul. În Sfânta Liturghie, Golgota se face contemporană cu toți oamenii.

Și în felul acesta, toți cei care vor să se împărtășească de darurile Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos o pot face participând la Sfânta liturghie. Hristos a spus: „Iată, Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor”. Iar El este contemporan cu noi în mai multe feluri. Dar în modul cel mai concret, mai viu, cel mai simțit, cel mai intens, este contemporan cu noi, cu toți oamenii, în Sfânta Liturghie. Jertfa Domnului este contemporană cu noi în Sfânta Liturghie.

Cina cea de Taină, la care Domnul a spus: „Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu” și „Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu, care se varsă pentru voi și pentru mulți spre iertarea păcatelor”, este contemporană cu oamenii. Și omul nu mai este îndreptățit să spună: „Ce mare șansă au avut ucenicii că au participat la Cina cea de Taină!”, pentru că și el are aceeași șansă, pentru că și el, participând la Cina cea de Taină, Sfânta Liturghie, se împărtășește de același har de care s-au împărtășit atunci ucenicii.