Chilia Sfântului Grigorie Palama de la Marea Lavră

Pe cărarea dintre Mănăstirea Marea Lavra şi colina „Ţamakis”, prin văi şi povârnişuri împădurite şi stâncoase, se găseşte Kathisma Sfântului Sava. În această chilie s-a nevoit Sfântul Ierarh Grigorie Palama, în viaţă ascetică de trezvie şi rugăciune.

După venirea sa în Sfântul Munte, timp de trei ani, Sfântul Grigorie a rămas sub ascultarea marelui duhovnic Nicodim, trăind într-o peșteră din apropierea mănăstirii Vatoped. După slăvita adormire întru Domnul a părintelui său duhovnicesc, merse la Marea Lavră pentru a-şi continua viaţa ascetică. Pentru aceasta, s-a aşezat în apropierea mănăstirii la Kathisma Sfântului Sava.

În partea de sud a chiliei „Sfântul Sava”, la aproximativ 200 de metri, pe partea laterală a muntelui Micul Athon, se afla o peşteră care este zidită din pietre uscate. Peştera este mică şi, pentru ca cineva să intre în aceasta, trebuie să se ghemuiască, fiindcă tavanul este foarte jos. Sfântul Grigorie se retrăgea aici şi se nevoia în timpul zilelor toride de vara, dar şi în timpul zilelor îngheţate de iarnă, stând în rugăciune.

De la același autor

Ultimele din categorie