Icoana Sfântului Haralambie de la Chilia „Sfântul Acachie” – Kavsokalivia, Athos

Iconografie

Icoana Sfântului Haralambie de la Chilia „Sfântul Acachie” – Kavsokalivia, Athos

Atunci i s-a arătat în vedenie Sfântul Haralambie care l-a asigurat să nu doar el însuși se va vindeca, dar și credinciosul popor va fi salvat de această înspăimântătoare nenorocire.

Unul dintre odoarele Chiliei „Sfântul Acachie” de la Schitul „Sfânta Treime” Kavsokalivia este vechea icoană portabilă denumită „Sfântul Haralambie grabnic ajutător”, realizată la mijlocul secolului al XVIII-lea, într-un atelier aghiorit.

Această mică icoană a Sfântului Haralambie, ocrotitoare a Chiliei „Sfântul Acachie”, a fost pictată în urma acestui eveniment minunat:

În 1733 au găsite sfintele moaște ale Sfântului Acachie Kavsokalivitul, care răspândeau o mireasmă de nedescris și prezentau uimitoare elemente de sfințenie recunoscute atât în Sfântul Munte, cât și în Marea Biserică a lui Hristos. După aflarea sfintelor moaște ale Cuviosului Acachie, părintele Iona Kavsokalivitul, ucenicul Cuviosului Acachie, dar și dicheul Schitului[1], a mers la Constantinopol, în urma invitației Patriarhului, pentru a sluji ca duhovnic, dar și pentru a se îngriji de găsirea unor surse de venit pentru construirea Kiriakonului Schitului Kavsokalivia, cât și a bisericii Chiliei „Sfântul Acachie”.

Tot atunci s-a întâmplat să se abată în oraș o înspăimântătoare și ucigătoare ciumă, ce a provocat moartea a mii de locuitori ai cetăţii. Chiar și părintele Iona a fost atacat de boala fără leac în acea perioadă. Îndată s-a rugat starețului său, Cuviosului Acachie, dar și Sfântului Haralambie, ale cărui minuni cu privire la ciumă erau multe. Atunci i s-a arătat în vedenie Sfântul Haralambie care l-a asigurat că nu doar el însuși se va vindeca, dar și credinciosul popor va fi salvat de această înspăimântătoare nenorocire.

Minunea s-a întâmplat, iar vindecarea a devenit repede cunoscută în cercul de fii duhovnicești ai părintelui Iona, care, ca martori oculari ai vindecării duhovnicului lor, au răspândit vestea minunii în tot orașul. Atunci, pentru slava lui Dumnezeu și drept recunoștință față de duhovnicul kafsokalivit, credincioșii au efectuat o colectă în întreg orașul, bani cu care părintele Iona a construit cele două biserici de care am amintit mai sus, înfăptuind astfel porunca starețului său.

Întru pomenirea minunii întâmplate în Constantinopol, părintele Iona a comandat pictarea unei icoane în cinstea Sfântului Haralambie, icoană care se păstrează și astăzi ca odor în Chilia „Sfântul Acachie”. În această mică, dar ocrotitoare icoană, în mijloc este înfățișat Sfântul Haralambie, purtând inscripția „grabnic ajutător”, în timp ce în dreapta jos este înfățișat îngenuncheat Iona, cu îmbrăcăminte monahală. În stânga icoanei este înfățișată ciuma, sub forma unui mare diavol care se îndepărtează înspăimântat. Deosebit de importantă este și inscripția care redă cuvântul Sfântului Haralambie: „Din ciumă pe Iona am salvat, arătându-mi dorință și râvnă”, care într-un limbaj mai simplu înseamnă că: „De la boala ciumei l-am salvat pe Iona, când acela a alergat la mine, cu dragoste și râvnă”.

(Foto) Paşi de pelerin la Chilia „Sfântul Acachie” – Kavsokalivia, Athos

[1] Responsabilul pentru întreg Schitul pe o perioadă determinată (n. trad.)