Locul de nevoinţă a Sfântului Neofit din Cipru

Vieţile Sfinţilor

Locul de nevoinţă a Sfântului Neofit din Cipru

    • Locul de nevoinţă a Sfântului Neofit din Cipru
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Dumnezeu mi-a dăruit piscul acesta și cea mai strâmtă peșteră, care era pustie și odihnă feluritelor păsări, dar mie îmi era drag din pricina liniștii locului.

După întreruperea călătoriei lui și după încredințarea lui prin acest mijloc că acolo trebuie să rămână, a început cercetarea practică a locurilor din apropiere, începând cu părțile mai înalte ale zonei.

Mai la nord de Portul din Pafos la o înălțime corespunzătoare poziței Muntelui Albinelor, la o distanță de aproximativ 15 km, unde se află încă și astăzi mănăstirea sfântului, a întâlnit, într-o vale împădurită și liniștită, un pisc cu mica peșteră care va deveni locuința lui permanentă, adevărata arenă a marilor lui lupte, unde triumful nevoințelor sale va îmbogăți toată pliroma Bisericii.  

Pe data de 24 iunie a anului 1159, ziua de prăznuire a nașterii cinstitului Înainte Mergător, a avut loc descoperirea peșterii lui, fapt foarte important pentru el. Începătorul vieții celei pustnicești l-a condus pe imitatorul lui la locul luptelor sale. Plăcut-a sufletului lui această peșteră pustnicească și o considera ca pe un dar și o binecuvântare a dragostei lui Dumnezeu. „În locul celei din Muntele Latros[1], Dumnezeu mi-a dăruit piscul acesta și cea mai strâmtă peșteră, care era pustie și odihnă feluritelor păsări, dar mie îmi era drag din pricina liniștii locului pe care am vânat-o până în Septembrie, am săpat-o și am cercetat-o jur împrejur până pe șase septembrie, iar până la Sfânta Înălțare a Cinstitei Cruci am fixat jertfelnicul sfintelor slujiri”[2].

(Gheronda Iosif Vatopedinul, Sfântul Neofit Zăvorâtul din Cipru, Editura Sfânta Mare Mănăstire a Vatopedului, Sfântul Munte, 1988)

[1] Munte ascetic din Asia Mică unde intenționa Sfântul să călătorească inițial.
[2] Testamentul typiconal