Mănăstirea „Sfânta Treime” – Meteora

Locuri de pelerinaj

Mănăstirea „Sfânta Treime” – Meteora

    • Mănăstirea „Sfânta Treime” – Meteora
      Mănăstirea „Sfânta Treime” – Meteora / Foto: Ioana Zlotea

      Mănăstirea „Sfânta Treime” – Meteora / Foto: Ioana Zlotea

Aşezată între Mănăstirile „Sfântul Ştefan” şi Rousanu, Mănăstirea „Sfânta Treime” stă asemenea unui mic giuvaer deasupra unei stânci deosebit de înalte. La capătul unui şir de 140 de trepte săpate în piatră, ce porneşte din marginea şoselei, pelerinul este răsplătit cu o minunată privelişte de neuitat.

Considerată a treia meteoră ca vechime, Mănăstirea „Sfânta Treime este pomenită la anul 1362 într-un pitac al lui Simeon Uroş Paleologul, în care se vorbeşte despre „Meteora şi Sfânta Treime”. O tradiţie mai târzie susţine că Mănăstirea „Sfânta Treime” a fost construită între anii 1458-1476 de către un monah pe nume Dometie, dar despre el sau despre lucrarea lui nu se mai ştie nimic altceva.

Din cauza înălţimii foarte mari, monahii au fost obligaţi să urce materialele de construcţie prin intermediul scărilor din sfoară, al frânghiilor şi plaselor. Pentru a fi uşurat accesul la mănăstire, în 1888 s-a cioplit mai întâi un mic drumeag în stâncă, completat cu 140 de trepte, în 1925.

La intrarea în mănăstire se află un loc de liniştire a trupului şi a sufletului, o mică bisericuţă săpată în formă circulară, închinată Sfântului Ioan Botezătorul.

Katholikonul (Biserica principală) este închinat Sfintei Treimi şi, împreună cu alte clădiri, a fost ridicat în veacul al XV-lea. Deşi mică, biserica impresionează prin frumoasele fresce şi icoanele vechi, deosebit de valoroase.

Mica mănăstire este completată de trapeză, chilii şi un muzeu aflat la etaj, toate zugrăvite de curând cu frescă. Muzeul de Artă Populară al mănăstirii, cuprinzând o bogată colecţie de ţesături foarte vechi, vase, unelte şi obiecte de artă populară, este de un interes deosebit pentru vizitatori.

În vârful stâncii din spatele bisericii se află un mic teren stâncos, cu o grădină cultivată într-o latură a sa. Ca în toate mănăstirile, vreme de ani întregi pământul pentru grădină a fost cărat cu multă osteneală pe panta abruptă, cu ajutorul plasei trase de scripeţii.

De pe terasa Mănăstirii „Sfânta Treime” pelerinii pot vedea la sud-est Mănăstirea Sfântului Ştefan, la nord-vest Mănăstirea Varlaam şi Mănăstirea Marelui Meteor, iar la sud, oraşul Kalambaka.

Date de contact

Adresă: Kalabaka 422 00, Grecia

Telefon: +30 24320 22 220

Program de vizitare:

Vara, zilnic, între orele 9:00-17:00, cu excepția zilei de joi

Iarna, zilnic, între orele 10:00-15:00, cu excepția zilelor de miercuri și joi

(Foto) Meteora – tărâmul mănăstirilor dintre cer şi pământ