Mănăstirea Ciolpani, sub ocrotirea moaştelor Sfântului Emilian de la Durostorum
Evlavia credincioşilor este sporită de faptul că biserica mare adăposteşte o parte din moaştele Sfântului Mucenic Emilian, martir creştin din secolul al IV-lea, care a primit cununa sfinţeniei în sudul Dunării, pe un teritoriu locuit de strămoşii noştri.
În apropierea istoricei mănăstiri Runc, din judeţul Bacău a renăscut o veche vatră monahală românească. Un loc în care istoria şi actualitatea îşi dau mâna. Istoria, pentru că primul schit de pe aceste locuri a fost ctitorit în jurul anului 1590, de către suliţaşul Ciolpan. Acesta, la ieşirea din ascultările armatei, s-a călugărit aici. Bisericuţa ostaşului de la care mănăstirea şi-a luat numele a fost reînnoită de către medelnicerul Teodor Canatacuzino. Refăcută din bârne de stejar, pe soclu de piatră de râu, prima bisericuţă a Ciolpanilor, cu hramul Sfântului Nicolae, se poate vedea şi astăzi, în cimitirul mănăstirii.
De la refacerea familiei Cantcuzino, aşezarea a rămas în voia vitregiilor istoriei. Aflată în apropierea drumului ce lega ţinutul Bacăului din Ţara de Jos cu Cetatea Neamţului şi cu Suceava, capitala Moldovei, Mănăstirea Ciolpani a fost devastată de două ori de hoardele tătare, fiind incendiată. Numeroasele încercări au dus la pustiirea mănăstirii, păstrându-se numai bisericuţa din lemn.
Contemporaneitatea sau actualitatea o găsim la Ciolpani pentru că, după aproape două secole, în anul 1993, mănăstirea a renăscut. Pe pământul donat de un localnic, pe moşia boierului Ciolpan, stareţul Mănăstirii Runc, Arhimandritul Emilian a ridicat un mic paraclis în cinstea Adormirii Maicii Domnului. În jurul aşezării s-au strâns câteva suflete doritoare de rugăciune, care au pus temelia unei adevărate catedrale. O mână de maici, alături de părintele duhovnic, au finalizat în doar şapte ani biserica mare, sfinţită de către Preasfinţitul Eftimie, Episcopul Romanului, chiar de hramul ocrotitorului – Sfântul Emilian de la Durostorum, prăznuit anual în ziua de 18 iulie. Evlavia credincioşilor este sporită de faptul că biserica mare adăposteşte o parte din moaştele Sfântului Mucenic Emilian, martir creştin din secolul al IV-lea, care a primit cununa sfinţeniei în sudul Dunării, pe un teritoriu locuit de strămoşii noştri.
În prezent, obştea mănăstirii însumează 60 de maici, care se îmbină armonios munca şi rugăciunea. Mănăstirea Ciolpani deţine ateliere de pictură şi broderie, în care sunt confecţionate icoane, veşminte şi îmbrăcăminte preoţească.
Ciolpani, Mănăstirea aflată sub ocrotirea Sfântului Emilian de la Durostorum (galerie FOTO)