Proclamarea solemnă a canonizării Sfinților Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul, oficiată de Preafericitul Patriarh Daniel
În perioada 24-25 martie 2018, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat la Iași, cu ocazia proclamării solemne a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a Sfântului Gheorghe Pelerinul. Preafericirea Sa, dimpreună cu un sobor de ierarhi și clerici, a săvârșit în Duminica a V-a din Postul Mare, de sărbătoarea Bunei Vestiri, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în Catedrala Mitropolitană din Iași, după care a fost oficiată slujba de proclamare a sfinților.
Preafericitul Părinte Patriarh a sosit pe Aeroportul Internațional Iași sâmbătă, 24 martie, în cursul amiezii, fiind întâmpinat de ierarhi ai Sfântului Sinod, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dar și de oficialitățile locale. Delegația s-a îndreptat spre Catedrala Mitropolitană, unde Preafericirea sa a fost întâmpinat de mulțime de credincioși, preoți din municipiu, dar și de participanții Marșului pentru Viață. În întâmpinarea Patriarhului României a venit Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, dimpreună clericii și credincioșii prezenți. După intrarea în catedrală, Preafericitul Părinte Daniel și Înaltpreasfințitul Teofan s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva, apoi Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a slujit slujba de polihroniu, alături de slujitorii catedralei.
„Sfânt canonizat de Biserica noastră exact la 200 de ani de la nașterea sa”
La finalul slujbei de mulțumire, Patriarhul României a ținut un cuvânt de binecuvântare, vorbind credincioșilor despre faptul ca anul acesta se împlinesc 200 de ani de la nașterea Sfântului Iosif Naniescu: „Sfântul s-a născut în anul 1818 și este proclamat ca sfânt canonizat de Biserica noastră exact la 200 de ani de la nașterea sa. Sfântul Iosif nu a apucat să trăiască momentul unirii Basarabiei cu România în 1918, dar din Ceruri se bucură de această împreună lucrare a noastră și împreună serbare. Ținând seama de acest simbolism al timpului, am convenit cu IPS Mitropolit Teofan, ca în preajma serbării Centenarului Unirii Basarabiei cu România, de sărbătoarea Bunei Vestiri, să proclamăm canonizarea Sfântului Iosif cel Milostiv”.
Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan a rostit în fața celor prezenți un cuvânt de întâmpinare: „Sfârșitul de martie al acestui an aduce după sine momente de adâncă trăire creștinească și românească. Sărbătoarea Bunei Vestiri ne așază în legătură tainică cu venirea Fiului lui Dumnezeu printre oameni pentru mântuirea lor și a lumii. Sărbătoarea de mâine dezvăluie în întreaga adâncime actul mântuitor, cu toate urmările sale pentru existența noastră pământească și pentru veșnicie. Bună vestire este și actul proclamării de duminică a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv și a Sfântului Gheorghe Pelerinul. Norul de mărturii și mărturisire cu care a binecuvântat Dumnezeu pământul Moldovei se îmbogățește cu două chipuri minunate ale sfințeniei”.
După oficierea slujbei de polihroniu, Patriarhul României a vizitat Muzeul Mitropolitan unde se află expoziția dedicată Sfântului Iosif cel Milostiv.
Sâmbătă seara, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat, conform tradiției Bisericii, ultimul parastas pentru Mitropolitul Iosif Naniescu, numit încă din timpul vieții „cel sfânt și milostiv”, și pentru Moș Gheorghe Lazăr, cel canonizat cu pomenirea Sfântul Gheorghe Pelerinul.
Slujba de dinaintea proclamării canonizării a avut loc în Catedrala Mitropolitană, în prezența a sute de credincioși. De asemenea, alături de Preasfințitul Damaschin Dorneanul au slujit părinții Catedralei, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Chivotul” al Catedralei și de corul „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași. În cadrul ceremoniei, Presfințitul Damaschin Dorneanul a oficiat slujba aghiasmei și sfințirea raclei ce adăpostește sfintele moaște ale Sfântului Iosif Naniescu. După săvârșirea ultimului parastas pentru sfinții proclamați în ziua sărbătorii Bunei Vestiri, Preasfințitul Damaschin Dorneanul a oficiat în Catedrala Mitropolitană slujba de priveghere pentru praznicul Bunei Vestiri.
„Mii de credincioși s-au adunat la Catedrala Mitropolitană pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, dar și la moaștele noilor sfinți canonizați, Sfântul Iosif cel Milostiv și Sfântul Gheorghe Pelerinul”
Duminică dimineața, Sfânta Liturghie prilejuită de Proclamarea canonizării a fost săvârșită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dimpreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Din soborul arhiereilor au mai făcut parte: IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
În cadrul Sfintei Liturghii, răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, dirijat de părintele lect. univ. dr. Ionuț-Gabriel Nastasă, cadru didactic al instituției de învățământ. Nu întâmplător acest cor a oferit răspunsurile corale, anul acesta împlinindu-se 10 ani de la înființarea corului, iar cu acest prilej, a fost invitat să participe la Sfânta Liturghie și la proclamarea sfântului ocrotitor, Sfântul Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei și Sucevei.
„Deși numai Fiul lui Dumnezeu se întrupează, participă la lucrarea aceasta mântuitoare și sfințitoare pentru omenire întreaga Sfântă Treime”
După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Daniel a rostit un cuvânt de învățătură referitor la „Taina cea din veac ascunsă”, vestită Fecioarei Maria de către Sfântul Arhanghel Gavriil: „Sfântul Evanghelist Luca vorbește despre această bună vestire pe care Arhanghelul Gavriil o face Maicii Domnului, binevestindu-i că va naște pe Fiul lui Dumnezeu Cel Veșnic, Îl va naște ca om. Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu Celui Preaînalt, nu este o simplă persoană umană, ci este o persoană divină, Fiul lui Dumnezeu Cel Veșnic care devine om. Și aflăm în Sfânta Evanghelie cum se va săvârși această minune. Maica Domnului întreabă: «Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat? Şi răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul Care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema». Deși numai Fiul lui Dumnezeu se întrupează, participă la lucrarea aceasta mântuitoare și sfințitoare pentru omenire întreaga Sfântă Treime.
Preafericirea Sa a vorbit despre suferințele Mântuitorului Hristos, care au culminat cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce: „Atunci când Mântuitorul anunță pătimirile, suferințele și moartea Sa, adaugă adevărul că va învia a treia zi, sau după trei zile. Deci Evanghelia nu desparte niciodată suferința de biruință, suferința Crucii de biruința lui Hristos prin Înviere”.
Înainte de otpustul Sfintei Liturghii, a avut loc Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a Sfântului Gheorghe Pelerinul. În acest context, au fost prezentate hotărârile Sfântului Sinod cu privire la canonizarea sfinților, dar și icoanele acestora, în timp ce corul și credincioșii au cântat troparele sfinților.
„A rămas în memoria vie a Bisericii, în evlavia ierarhilor, a preoților, a călugărilor și a mirenilor, ca pildă de iubire jertfelnică”
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a citit Tomosul sinodal de canonizare pentru Sfântul Iosif cel Milostiv, iar Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a citit Tomosul sinodal de canonizare pentru Sfântul Gheorghe Pelerinul. În continuare, redăm fragmente din tomosurile sinodale: „Smerenia Noastră, la propunerea Sinodului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, împreună cu toți membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, privind la iubirea jertfelnică pentru aproapele a Mitropolitului Iosif al Moldovei, la credința sa ortodoxă și la felul său de viețuire, prin care Domnul iubirii milostive este pururea lăudat, urmând Tradiției apostolice și patristice a Bisericii Ortodoxe și chemând în ajutorul nostru harul Preasfintei și de viață făcătoarei și nedespărțitei Treimi, hotărâm ca, de acum înainte și până în veac, Părintele nostru Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei, să fie cinstit în rândul sfinților ierarhi”, se arată în documentul sinodal al canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.
„Fiind lucrător încercat al rugăciunii și următor al sfinților de odinioară «pe calea cea nouă și vie» (Evrei 10,20), a rămas în memoria vie a Bisericii, în evlavia ierarhilor, a preoților, a călugărilor și a mirenilor, ca pildă de iubire jertfelnică, de înfrânare, de smerenie, și de povățuire duhovnicească. […] Hotărâm ca, de acum înainte și în veci, Sfântul Gheorghe Pelerinul să fie numărat între sfinții Bisericii și să fie pomenit în cântări de laudă în ziua lui de prăznuire, la 17 august, în fiecare an, urmând ca aceasta să fie înscrisă în Sinaxar, în cărțile de cult, precum și în calendarul Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în Tomosul Sinodal de canonizare al Sfântului Gheorghe Pelerinul.
După slujba de proclamare, Părintele Patriarh Daniel a ținut un cuvânt de învățătură cu titlul „Unitatea de credință și de neam se întărește prin lumina și rugăciunile sfinților”: „Aceşti doi sfinţi arată în mod simbolic comuniunea spirituală a românilor viețuind în provincii diferite, dar uniți prin aceeași credinţă şi aceeaşi iubire de neam. Priviți împreună, acești doi fii credincioşi ai pământului românesc şi sfinţi ai Bisericii noastre ne arată lumina Evangheliei lui Hristos care a rodit în poporul român dreptcredincios aceste raze şi chipuri de lumină, după cum ne învaţă Mântuitorul Iisus Hristos, când spunea că «drepții vor străluci ca soarele în Împărăţia Tatălui lor» (Matei 13, 43, cf. Daniel 12, 3). Ei au sfințit timpul şi comuniunea între generații, pentru că în ei «Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este Acelaşi» (Evrei 13, 8)”.
Preafericirea Sa a prezentat atât viața și activitatea celor doi sfinți, cât și importanța acestui moment în istoria Bisericii Ortodoxe Române. „Sfinții sunt cu adevărat vii, iar vii sunt sfinții”, a spus Preafericirea Sa, care a completat: „Fără sfințenie, nimeni nu va vedea pe Dumnezeu, iar fără sfinți nimeni nu va înțelege pe deplin ce este Biserica”.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a ținut, la rândul său, un cuvânt de mulțumire și a dăruit Patriarhului României icoanele Sfinților Iosif și Gheorghe. De asemenea, a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, o raclă cu o parte din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulţumit atât Patriarhului României și oficialităților locale și centrale pentru sprijin, cât și preoților și tuturor credincioșilor care au asistat astăzi la acest moment istoric desfășurat la Iași: „Cinstire aducem Sfinților Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul care ne arată cum trebuie să fie un preot și un ierarh al Bisericii și la ce înălțime duhovniceacă și ce adâncime în duh se poate înălța un credincios în viața de familie, trăitor în societate”.
După aceste momente, arhiereii slujitori s-au închinat la icoanele și la raclele Sfinților Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul, după care acestea au fost apoi așezate spre închinare pentru credincioși.