Să urmăm exemplul de smerenie al Maicii Domnului

Cuvinte duhovnicești

Să urmăm exemplul de smerenie al Maicii Domnului

    • Maica Domnului
      Să urmăm exemplul de smerenie al Maicii Domnului / Foto: Bogdan Zamfirescu

      Să urmăm exemplul de smerenie al Maicii Domnului / Foto: Bogdan Zamfirescu

Așa a făcut Maica Domnului, care parcă ar fi știut cuvântul Sfântului Isaac Sirul, după care „desăvârșirea este o prăpastie de smerenie”.

Mântuirea se face prin Dumnezeu. Noi degeaba vrem să facem niște lucruri extraordinare. Ceea ce trebuie să facem noi este să ne lăsăm în mâinile lui Dumnezeu și apoi lucrează Dumnezeu ca un Sfânt, cum știe cu fiecare dintre noi, și dacă vrea Dumnezeu să ne afirme, ne afirmă, și dacă nu vrea Dumnezeu să ne afirme, degeaba vrem să ne afirmăm noi.

Asta înseamnă să urmăm exemplul Maicii Domnului, să fim smeriți, adică să fim fără veleități și mai ales fără veleități religioase. Nu zice nimeni că nu trebuie să ocupăm, creștini fiind, locuri de frunte în societate, în cultură sau chiar în conducerea oamenilor. Putem să avem astfel de locuri și să dea Dumnezeu să fie cât mai mulți creștini la locuri de frunte și la locuri din care să poată ajuta pe alții, dar lucrul de căpetenie pentru noi este să-I slujim lui Dumnezeu și să ne ridice Dumnezeu acolo unde vrea El să fim. Așa a făcut Maica Domnului, care parcă ar fi știut cuvântul Sfântului Isaac Sirul, după care „desăvârșirea este o prăpastie de smerenie”.

(Arhimandritul Teofil Părăian, Maica Domnului – Raiul de taină al Ortodoxiei, Editura Eikon, 2003, p. 109)