Biserica Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan din Ierusalim – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte
În Biserica Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan a fost vechiul baptisteriu al Bisericii Sfântului Mormânt. În primele veacuri creștine, aici erau botezați catehumenii.
Spațiul liber din fața Bisericii Sfântului Mormânt este stropit cu sânge de martiri și cu atâtea lacrimi de credincioși, veniți din toată lumea să se închine aici. Cine poate spune câte milioane de pelerini vin an de an la Mormântul lui Hristos? Dar de aproape două milenii?
De o parte și de alta a acestei curți se înalță mici biserici ortodoxe, legate una de alta și lipite de zidul exterior al Bisericii Sfântului Mormânt. Intrăm să ne închinăm în fiecare din ele. În partea de vest se află trei biserici ortodoxe, și anume: Biserica Sfântului Iacov, fratele Domnului, la care slujesc preoți ortodocși arabi; Biserica Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan este despărțită de prima numai prin peretele din mijloc; Biserica Sfinților 40 de Mucenici se află situată între Biserica Sfântului Mormânt și Biserica Sfântului Ioan Evanghelistul.
În Biserica Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan a fost vechiul baptisteriu al Bisericii Sfântului Mormânt. În primele veacuri creștine, aici erau botezați catehumenii. Botezul se făcea cu mult fast, fie la praznicul Botezului Domnului, la Rusalii, sau mai ales în noaptea de Înviere. Din vechiul baptisteriu a mai rămas în prezent o fântână de piatră în pronaos, din care se scotea apă pentru botez. Ne închinăm și continuăm.
(Arhimandritul Ioanichie Bălan, Pelerinaj la Mormântul Domnului, ediția a VI-a, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, pp. 79-80)
Peștera Nașterii Domnului din Betleem – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro