Cum sădesc dragostea în sufletul meu?

Cuvinte duhovnicești

Cum sădesc dragostea în sufletul meu?

    • îmbrățișare
      Cum sădesc dragostea în sufletul meu? / Foto: Oana Nechifor

      Cum sădesc dragostea în sufletul meu? / Foto: Oana Nechifor

Dragostea este mai trainică decât zidul, mai tare decât oțelul. Chiar dacă ar fi un material mai tare decât oțelul, totuși tăria dragostei îi este superioară. Nici sărăcia, nici bogăția nu biruiește dragostea.

Gândește-te ce mare lucru este a iubi pentru a iubi, ce mare bucurie aduce, câtă mulțumire dă sufletului! Și aceasta este mai cu seamă extraordinar. Toate celelalte feluri de virtuți sunt însoțite de durere, cum sunt: postul, înfrânarea, privegherea. Dragostea, însă, pe lângă folos, procură și multă plăcere și nu are nicio suferință.

Dragostea este mai trainică decât zidul, mai tare decât oțelul. Chiar dacă ar fi un material mai tare decât oțelul, totuși tăria dragostei îi este superioară. Nici sărăcia, nici bogăția, nu biruiește dragostea.

Așadar, pentru că dragostea este creatorul virtuții, să o sădim cu foarte multă grijă și stăruință în sufletele noastre, ca să ne dea multe bunătăți și să avem necontenit din belșug rodul ei, care înflorește totdeauna și nu se veștejește niciodată.

(Sfântul Ioan Gură de Aur, Despre dragoste și prietenie, Editura Liberă, București, 2001, p. 12)