Katholikonul Mănăstirii Constamonitu

În anul 1867, un nou katholikon a fost zidit pe ruinele vechii biserici. În linii generale, el urmează stilul athonit şi are opt turle.

După tradiţie, atunci când Sfântul Artemie s-a întors din Patra şi din Thiva cu Sfintele Moaşte ale Sfinţilor Apostoli Petru şi Luca, s-a oprit în această zonă din Muntele Athos şi a zidit primul katholikon al viitoarei Mănăstiri Konstamonitu. Alături de Kiriakonul Schitului Sfântului Dimitrie de la Mănăstirea Vatoped, care a fost zidit de rudele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, şi de Paraclisul Sfântului Ioan Botezătorul de la Mănăstirea Iviron, vechiul katholikon este una dintre cele mai vechi biserici din Athos.

În anul 1867, un nou katholikon a fost zidit pe ruinele vechii biserici. În linii generale, el urmează stilul athonit şi are opt turle. Interiorul katholikonului nu este pictat, cu excepţia unei mici porţiuni din turla centrală. În partea dreaptă a naosului se află icoana Sfântului Ştefan din secolul al VIII-lea, iar în partea stângă este icoana Maicii Domnului „Odighitria”. O altă icoană făcătoare de minuni din katholikon este icoana Maicii Domnului „Antifonitria”.

De la același autor

Ultimele din categorie