Peştera Cuvioşilor Dionisie Retorul şi Mitrofan Duhovnicul de la Sihăstria „Sfânta Ana Mică” – Athos

Această peşteră se găseşte în Sihăstria „Sfânta Ana Mică”, între Schitul Sfintei Ana şi Katounakia, învecinându-se cu înfricoşătoarea şi prăpăstioasa regiune a Karuliei.

Prin secolul al XVI-lea, la Mănăstirea Studion de la Constantinopol, trăiau doi părinţi: Părintele Dionisie şi ucenicul său, Ieromonahul Mitrofan. Înainte de ocupaţia turcească, au părăsit mănăstirea, au mers în Sfântul Munte Athos pentru o mai bună viaţă duhovnicească, unde la început au locuit la schitul din Karies. După aceea, pentru mai multă linişte, s-au mutat în această regiune stâncoasă şi pustie care este „Sfânta Ana Mică” şi, după ce au găsit această peşteră şi au transformat-o puţin, au locuit în aceasta, nevoindu-se pentru mântuirea lor.

Cuviosul Dionisie se nevoia aici, în timp ce Cuviosul Mitrofan mergea ca duhovnic în regiunile Halkidiki şi-i spovedea regulat pe creştini, povăţuindu-i în Iisus Hristos.

A lăsat scrisă şi o întâmplare şi relatare pe care a auzit-o de la un creştin îndurerat, din satul Isvoros, unde acesta spovedea şi în care se povesteşte încercarea acestui creştin, căruia i-au murit toţi cei trei copii şi care de supărare s-a îmbolnăvit, în cele din urmă murind. Domnul, ca să-l mai consoleze, să nu mai fie supărat şi întristat, i-a arătat într-o vedenie în care i-a fost luat duhul, că într-un loc strălucitor se odihneau şi se bucurau copiii lui. Astfel că, atunci când şi-a revenit în fire, a mâncat şi, bucuros, a povestit celor care se găseau cu el această vedenie pe care a avut-o.

Această întâmplare se păstrează până astăzi într-un manuscris ce se numeşte Kouvaras, din Biblioteca Schitului „Sfânta Ana”, alături de alte scrieri ale Cuviosului Dionisie Retorul.

Un grup activ de călugări din ascultarea monahului Gherasim Imnograful şi a ieromonahului Dionisie au transformat peştera într-un paraclis. Mormintele Cuvioşilor precum şi moaştele lor au rămas tăinuite până astăzi.

Pomenirea Cuvioşilor Dionisie Retorul şi Mitrofan Duhovnicul se face de către Biserica Ortodoxă pe data de 9 iulie.

(Foto) Popas la peştera Sfinţilor Dionisie şi Mitrofan de la Sihăstria „Sfânta Ana Mică” – Athos

De la același autor

Ultimele din categorie