„Omul începe să moară sufletește de când începe să nu-i mai pese de Dumnezeu”
Viața adevărată nu o are omul decât în iubirea simțitoare, dezinteresată față de alții, care-și are izvorul în credința lui Dumnezeu.
Părintele Ioanichie Bălan: Ce ne învață Biserica Ortodoxă despre moarte? De când începe omul să moară? Ce înseamnă moartea spirituală?
Părintele Dumitru Stăniloae: Biserica Ortodoxă învață că omul începe să moară sufletește de când începe să nu-i mai pese de Dumnezeu. Nepăsarea de Dumnezeu îl face să nu-i mai pese nici de oameni. El este în stare să facă orice rău semenilor săi, să nu se mai simtă obligat la niciun bine față de ei. Cel păcătos a murit sufletește, a devenit aspru, nesimțitor. El poate părea că se interesează de oameni sau că luptă pentru ei, dar de fapt el se folosește de ei pentru sine. Lucrul acesta se vede numai la o anumită vreme.
Viața adevărată nu o are omul decât în iubirea simțitoare, dezinteresată față de alții, care-și are izvorul în credința lui Dumnezeu. Omul acesta e mort sufletește, pentru că e uscat prin egoismul său. Orizontul lui e îngustat. Viața lui e lipsită de sens, de vibrație nobilă. Ea se manifestă în izbucniri de poftă, de mânie, urmate de dezamăgiri, ca să înainteze într-o mare tristețe sau disperare.
(Ieromonahul Ioanichie Bălan, Convorbiri duhovnicești, Episcopia Romanului și Hușilor, vol II, 1984, pp. 64-66)