„Urmând școala de pictură bisericească, nu eram străină de viața monahală”
Dumnezeu lucrează prin oameni și prin sfinți. Iar dacă suntem cu sufletul deschis, El ne picură înlăuntru har și dar, spre rodirea bucuriei noastre și bucurării celorlalți. Stavrofora Mihaela Stroescu, stareța Mănăstirii Miclăușeni, ne-a confirmat un fapt: frumusețea se naște într-un suflet sensibil și rodește dintr-un vârf de creion sau de penson, așternut pe perete. Apoi, ia chipul curăției și al simplității profunde și se pecetluiește cu o rugăciune. Iată icoana! În interviul de mai jos, sfinția sa ne-a descoperit modul în care i s-a deschis drumul spre mănăstire.
Preacuvioasă Maică Stareță, când și cum ați decis că veți trăi în mănăstire?
Aș putea să spun că acest gând nu s-a născut chiar de când eram copil. În clasa a VIII-a am venit la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Iași și Dumnezeu a rânduit să stau în gazdă la o rudă de-a mea foarte credincioasă, care locuia aproape de Mitropolie. Și dânsa, de câte ori mergea la slujbă, obligatoriu mă lua și pe mine. Așa a început apropierea mea de Biserică.
Începuseră să-mi fie atât de dragi Sfânta Parascheva și portretul acela al Sfântului Mucenic Gheorghe, care este imediat lângă racla Sfintei Parascheva, chiar în față (n.r., icoana e acum în spate, în partea stângă), încât, când mă duceam la liceu, treceam în fiecare zi să-i văd, neștiind că, peste timp, Dumnezeu îmi va rândui să intru într-adevăr în viața monahală.
„Mihaela, vino-ncoace!”
Prin clasa a X-a sau a XI-a am avut un vis. Dar niciodată nu m-am priceput c-ar fi despre călugărie. Parcă eram la Sfânta Parascheva și eram în uniforma școlară. În fața sfântului altar era un arhiereu și încă două persoane. Și a zis: „Mihaela, vino-ncoace!”. Și am început să merg în genunchi. Pe mine mă chema Matilda. Mi-am adus aminte de acest vis când am fost călugărită și am primit numele de Mihaela. Am fost chiar marcată de lucrul acesta, pentru că pe mine m-a călugărit IPS Lucian, Arhiepiscopul Tomisului de atunci. El mi-a ales numele, fără să știe absolut nimic despre visul meu.
Făcând școala de pictură bisericească de la București, nu eram străină de viața monahală. Acolo l-am cunoscut pe Părintele Sofian Boghiu, care făcea parte și din comisia de pictură bisericească și care mi-a fost îndrumător de lucrări.
La ce mănăstire ați fost călugărită?
În perioada în care am făcut parte din echipa de restaurare a Mănăstirii Saon, echipă formată de Patriarhie, am cunoscut și Mănăstirea Celic Dere. Aici m-am retras și am primit călugăria.
Ați avut prilejul de a-l cunoaște pe Părintele Cleopa. Cum vi-l amintiți?
Am avut o mare bucurie când am fost trimisă să pictez catapeteasma paraclisului Mănăstirii Durău, împreună cu Părintele Bartolomeu Florea, și am avut marele privilegiu de a sta vreo cinci luni la Mănăstirea Sihăstria, foarte aproape de Părintele Cleopa. Ceea ce simțeam eu la Părintele Cleopa, și când mă spovedeam la el – o dulceață harică imens de mare, atât aș putea să spun. Îmbina o blândețe cu o bunătate extraordinare, deși în toate cuvintele pe care le rostea credincioșilor se simțea și o oarecare asprime, fermitate.
Există vreo legătură între Sfântul Ignatie și tradiția sacrificării porcului din ziua prăznuirii sale? Interviu cu Pr. Liviu Petcu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro