Mănăstirea „Sfântul Andrei” – Kefalonia

Ctitorie a unei nepoate a domnitorului moldovean Petru Şchiopul, Mănăstirea Sfântul Andrei din Kefalonia adăpostește talpa dreaptă a Sfântului Apostol Andrei.

Mănăstirea este așezată în apropierea localității Peratata din insula Kefalonia. În perioada bizantină, aici a fost ridicat un mic paraclis.

În anul 1579, surorile Benedicta, Leondia şi Magdalena au cumpărat terenul pe care se înălța Paraclisul Sfântului Andrei, punând început unei comunități monahale.

În anul 1630, domnița Rucsandra, fiica lui Zotu Tzigara și nepoata lui Petru Şchiopul, domnul Moldovei, s-a închinoviat în mănăstire, primind numele de Romila. Tot atunci, domnița și-a donat întreaga avere mănăstirii, lucru ce a înlesnit aducerea Sfintelor Moaște ale Sfântului Apostol Andrei: talpa dreaptă, ce păstrează încă urmele cuielor cu care a fost pironit pe crucea în formă de X, pe care și-a dat viaţa. Şi astăzi, aceste sfinte moaşte se află spre închinare în biserica mare a mănăstirii.

La începutul secolului al XIX-lea, în timpul ocupației engleze, mănăstirea a trecut printr-o perioadă de încercări. Adesea, soldații englezi întrerupeau slujbele, iar în anul 1832 ei au acoperit frescele bisericii cu plăci de azbest.

În anul 1953 mănăstirea a fost grav afectată de un cutremur, iar singura clădire ce a supraviețuit cutremurului este vechea biserică bizantină.

În anul 1988, în biserica Sfântului Andrei, mănăstirea a deschis un frumos muzeu bizantin. Colecţia muzeului cuprinde obiecte din perioada anilor 1300-1900. Pe lângă picturile murale în frescă şi icoanele găsite în mănăstire, aici au fost aduse şi multe alte icoane şi obiecte liturgice de la bisericile părăsite de pe tot cuprinsul Kefaloniei.

Al doilea hram al mănăstirii este Izvorul Tămăduirii. În mănăstire mai există câteva paraclise închinate Sfinților Arhangheli, Sfintei Ecaterina şi, respectiv, Sfintei Muceniţe Paraschevi.

Deşi aproape necunoscută în România, Mănăstirea Sfântul Andrei merită să fie vizitată de orice pelerin care ajunge în insula Kefalonia.

Date de contact

Adresă: Moni Agiou Andrea 28100 Peratata, Kefalonia, Greece

Telefon: +3 0671 0 69398

Site: www.imk.gr

Program de vizitare: zilnic între orele 7:00-14:00 și 17:00-21:00

(Foto) Mănăstirea Sfântul Andrei – Kefalonia

De la același autor

Ultimele din categorie