La loc de cinste în sfântul altar se păstrează capul Cuviosului Siluan, un mare dascăl al rugăciunii, cu viaţă sfântă, plecat la Domnul în anul 1938.
Părinţii ne arată paraclisele, unul câte unul. Toate au catapetesme şi icoane aurite. Apoi ne prezintă sfintele moaşte, mai ales ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, patronul mănăstirii, la care ne închinăm. La loc de cinste în sfântul altar se păstrează capul Cuviosului Siluan, un mare dascăl al rugăciunii, cu viaţă sfântă, plecat la Domnul în anul 1938. La urmă ne arată tezaurul. Zeci, sute de feloane, stihare, sacose, mitre, cu fir de aur şi argint, Evanghelii ferecate în aur, icoane, sfinte vase etc.
Vizităm şi marea bibliotecă aşezată într-o clădire specială cu două etaje. Conţine 1920 manuscrise, din care 1320 în limba greacă şi 600 în slavonă, precum şi 25000 cărţi tipărite. Tot aici se mai păstrează numeroase dosare de arhivă veche, codice pe pergament şi acte de danie, printre care şi româneşti.
(Protosinghel Ioanichie Bălan, Pelerinaj la Locurile Sfinte, Editura Episcopiei Romanului şi Huşilor, 1992, p. 456)

Despre Arhimandritul Ioanichie Bălan
Părintele Ioanichie Bălan s-a născut în data de 10 februarie 1930 în localitatea Stănița, județul Neamt, primind, la Botez, numele de Ioan. ...