Peștera Cuvioșilor Dionisie Retorul și Mitrofan Duhovnicul de la Sihăstria „Sfânta Ana Mică” – Athos
Această peşteră se găseşte în Sihăstria „Sfânta Ana Mică”, între Schitul Sfintei Ana şi Katounakia, învecinându-se cu înfricoşătoarea şi prăpăstioasa regiune a Karuliei.
Prin secolul al XVI-lea, la Mănăstirea Studion de la Constantinopol, trăiau doi părinţi: Părintele Dionisie şi ucenicul său, Ieromonahul Mitrofan. Înainte de ocupaţia turcească, au părăsit mănăstirea, au mers în Sfântul Munte Athos pentru o mai bună viaţă duhovnicească, unde la început au locuit la schitul din Karies. După aceea, pentru mai multă linişte, s-au mutat în această regiune stâncoasă şi pustie care este „Sfânta Ana Mică” şi, după ce au găsit această peşteră şi au transformat-o puţin, au locuit în aceasta, nevoindu-se pentru mântuirea lor.
Cuviosul Dionisie se nevoia aici, în timp ce Cuviosul Mitrofan mergea ca duhovnic în regiunile Halkidiki şi-i spovedea regulat pe creştini, povăţuindu-i în Iisus Hristos.
A lăsat scrisă şi o întâmplare şi relatare pe care a auzit-o de la un creştin îndurerat, din satul Isvoros, unde acesta spovedea şi în care se povesteşte încercarea acestui creştin, căruia i-au murit toţi cei trei copii şi care de supărare s-a îmbolnăvit. Domnul, ca să-l mai consoleze, să nu mai fie supărat şi întristat, i-a arătat într-o vedenie în care i-a fost luat duhul, că într-un loc strălucitor se odihneau şi se bucurau copiii lui. Astfel că, atunci când şi-a revenit în fire, a mâncat şi, bucuros, a povestit celor care se găseau cu el această vedenie pe care a avut-o.
Această întâmplare se păstrează până astăzi într-un manuscris ce se numeşte Kouvaras, din Biblioteca Schitului „Sfânta Ana”, alături de alte scrieri ale Cuviosului Dionisie Retorul.
În anul 1956, un grup activ de călugări, din ascultarea monahului Gherasim Imnograful și a ieromonahului Dionisie, cu multă trudă și nevoință au transformat peștera într-un paraclis. Biserica aceasta are drept acoperiș stânca ce acoperă Peștera și dintr-un loc picură fără încetare aghiasmă, pe care părinții o adună și o dau pelerinilor evlavioși spre sfințire. Mormintele Cuvioșilor precum și moaștele lor au rămas tăinuite până astăzi.
Pomenirea Cuvioşilor Dionisie Retorul şi Mitrofan Duhovnicul se face de către Biserica Ortodoxă pe data de 9 iulie.
(Foto) Popas la peştera Sfinţilor Dionisie şi Mitrofan de la Sihăstria „Sfânta Ana Mică” – Athos
Candela Sfântului Eftimie cel Mare din pustiul Iordanului
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro