Schimonahia Suzana Ștefănescu, rugătoarea lui Dumnezeu
În anul 1906, schimonahia Suzana a fost numită stareţă la Mănăstirea Războieni (Neamţ), vestită ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare (1496). Aici a continuat aceeaşi activitate duhovnicească încă 20 de ani, menţinând firul slujbelor călugăreşti şi rugându-se lui Dumnezeu pentru toată lumea.
Schimonahia Suzana Ştefănescu, Mănăstirea Războieni - Neamţ (1830-1925)
Era fiica cea mai mică a venerabilului preot Petru Ştefănescu din comuna Gârcina (Neamţ) şi sora episcopului de Roman, Melchisedec.
Dorind să slujească lui Hristos, din fragedă copilărie s-a dus la Mănăstirea Văratec, împreună cu sora ei, Elena. Acolo a învăţat carte la şcoala mănăstirii din chiliile bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”. Acolo a deprins a cânta Domnului ziua şi noaptea, a se ruga, a face ascultare şi a se jertfi pentru toţi.
După primirea schimei monahale, schimonahia Suzana a mai stat un timp în Mănăstirea Văratec. Apoi a fost numită egumenă şi maică duhovnicească la Schitul Almaş (Neamţ), unde se nevoiau peste 20 de călugăriţe. În acest schit a făcut multe înnoiri, reparând biserica şi chiliile şi formând din ucenicele sale o adevărată familie călugărească.
În anul 1906, schimonahia Suzana a fost numită stareţă la Mănăstirea Războieni (Neamţ), vestită ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare (1496). Aici a continuat aceeaşi activitate duhovnicească încă 20 de ani, menţinând firul slujbelor călugăreşti şi rugându-se lui Dumnezeu pentru toată lumea şi pentru eroii martiri ai Moldovei, care s-au jertfit pe acest pământ pentru apărarea creştinătăţii şi a neamului. Căci maica Suzana iubea mai mult ca orice biserica şi sfânta rugăciune.
Împăcată cu sine şi cu Dumnezeu, în anul 1925 schimonahia Suzana s-a mutat la veşnica odihnă, în vârstă de 95 de ani, lăsând în Mănăstirea Războieni o obşte de peste 50 de călugăriţe.
(Arhimandritul Ioanichie Bălan, Patericul românesc, Editura Mănăstirea Sihăstria, p. 511)
Arhimandritul Visarion Ionescu, iubind dumnezeiește, se îngrijea mai întâi de binele celorlalți
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro