Beneficiile consumului de avocado

Stil de viaţă

Beneficiile consumului de avocado

Originar din Mexic, fructul de avocado face parte din aceeasi familie de plante (Lauracae) de care aparțin scorțișoara, camforul sau dafinul. Pulpa are o consistență untoasă și este bogată în vitaminele A, C si E, potasiu, magneziu, grăsimi benefice și antioxidanți, contribuind astfel la îmbunătățirea sănătății și la prevenirea îmbătrânirii premature.

Analizele de laborator au relevat faptul că un fruct de avocado conține în jur de 22,5 g de grăsimi, dintre care două treimi sunt mononesaturate (benefice sănătății), conțin foarte puțină fructoză (asociată cu predispoziția spre îngrășare) și în jur de 20 de nutrienți esențiali, precum fibrele, potasiul (într-o cantitate dublă comparativ cu bananele), vitamina E, complexul de vitamine B și acidul folic.

Odată introduse în alimentație, în salate, sosuri, tartine etc., veți putea beneficia de beneficiile acestui fruct, dintre care amintim:

  • are proprietăți antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declanșării diverselor tipuri de cancer;
  • are proprietăți anti-inflamatoare, ca urmare a antioxidanților și a acidului oleic, (Omega 9 ), un acid gras esențial pe care corpul îl poate produce în cantități limitate;
  • are capacitatea de a proteja ficatul împotriva cirozei și hepatitei virale;
  • conțin anumiți compuși care inhibă și distrug celulele cancerului oral;
  • ajută la creșterea nivelului de colesterol bun în organism (HDL) și la reducerea celui rău (LDL), precum și la diminuarea numărului de trigliceride în sânge;
  • mențin sănătatea sistemului cardiovascular, protejează inima și susțin activitatea cardiacă prin conținutul de vitamina B6, vitamina E, acid folic, glutation și grăsimi mononesaturate;
  • reglează hipertensiunea arterială, prin conținutul bogat de potasiu;
  • protejează celulele sănătoase ale organismului de acțiunea radicalilor liberi, prin fitonutrienții furnizați (polifenoli și flavonoizi);
  • scad riscul dezvoltării bolilor inflamatorii și degenerative;
  • îmbunătățesc vederea, cu ajutorul carotenoidului numit luteină (care previne și stopează degenerarea maculară asociată cu înaintarea în vârstă și cataracta);
  • reglează nivelul de glicemie și controlează diabetul, reducând rezistența la insulină a organismului, prin grăsimile sănatoase și fibrele solubile conținute;
  • previn malformațiile congenitale (precum defectele de tub neural sau spina difida), datorită acidului folic furnizat din plin organismului (250 g de avocado pe zi asigură femeilor însărcinate 23% din doza de acid folic recomandată zilnic);
  • reduc riscul de accident vascular cerebral, tot prin conținutul de acid folic (studiile au demonstrat că această substanță s-a dovedit utila în prevenirea comoțiilor cerebrale);
  • previn cancerul de prostata și de sân, întrucât sunt bogate în acid oleic, compus care inhibă dezvoltarea tumorilor maligne la nivelul celor două organe;
  • întârzie procesul de îmbătrânire a organismului, prin antioxidanții din compoziție, care întăresc sistemul imunitar, protejează celulele și echilibrează funcțiile sistemului nervos;
  • combat halena (respirația urât mirositoare), curățând sistemul intestinal și reglând cantitatea de toxine din organism;
  • înlătură fenomenul de gură uscată;
  • sporesc capacitatea corpului de a absorbi nutrienți importanți pentru vedere și sănătatea pielii, în special carotenoizi (betacarotenul și licopenul);
  • tratează diverse afecțiuni dermatologice (psoriazisul), prin efectul semnificativ de hidratare a pielii, reduce iritația, petele provocate de soare;
  • înfrumusețează pielea și părul, conferindu-le strălucire și vitalitate;
  • mențin sănătatea sistemului digestiv, prin conținutul de fibre insolubile (75%) și solubile (25%). Fibrele insolubile curăță colonul și previn constipația și cancerul colorectal, pe când cele solubile reglează apetitul (prelungind senzația de sațietate mai mult decât alte alimente;
  • cresc densitatea osoasă, prin conținutul bogat de vitamina K (așadar, previn osteoporoza și ajută sistemul osos al copiilor să se dezvolte în mod optim);
  • accelerează metabolismul, datorită complexului de vitamine B, ajutând astfel în curele de slăbire;
  • pulpa fructului conține substanțe antibiotice care tratează bolile pielii, dar și infectiile cu E. Coli, bolile gastro-intestinale și hepato-biliare, problemele renale, meteorismul și reumatismul;
  • pulpa fructului are proprietăți calmante, putând fi administrat cu succes persoanelor nervoase;
  • este un bun stimulator muscular, recomadat celor care depun un efort fizic susținut;
  • previn pierderea memoriei și accelerarea bolilor mentale în cazul pacienților diagnosticați cu Alzheimer, deoarece sunt o sursă bogată de vitamina E, substanță care neutralizează radicalii liberi care distrug celulele creierului și care stimulează procesul de alcătuire a proteinelor;
  • infuzia de frunze de avocado luptă împotriva oboselii, durerilor de cap, de gât și de stomac, problemelor respiratorii, dispepsiei atonice, tusei, guturaiului, răcelii, inflamațiilor gurii, bronșitelor și nevralgiilor, fortifică gingiile, combate cariile dentare și favorizează digestia și somnul.

Cel mai sănătos mod de a mânca avocado este în stare crudă, în salate, dar asigurați-vă că decupați cât mai mult fruct, întrucât cele mai multe substanțe nutritive se găsesc chiar lângă coajă. Fructul trebuie să fie copt, moale, dar nu lovit. Pentru a-l "coace mai repede", înveluți-l într-o folie de aluminiu sau lăsați-l lângă câteva mere, dar nu la frigider.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: