Duhul Sfânt ne îndeamnă la cinstirea Maicii Domnului

Fiecare dintre noi, stând în fața Maicii Domnului, ne considerăm robi netrebnici și dorim ceva de la Maica Domnului: să ne ajute să avem mintea curățită de tot felul de păcate, să devenim și noi locașuri ale Preasfintei Treimi. Aceasta anume, ca să lăudăm și să mărim puterea cea nemăsurată a Maicii Domnului.

Pentru noi este o mare bucurie să fim cinstitori ai Maicii Domnului, dar trebuie știut că adevărata cinstire a Maicii Domnului vine de la Dumnezeu. Astfel de minunății din sfânta slujbă, astfel de lucruri cinstitoare pentru Maica Domnului au putut fi alcătuite numai de Duhul Sfânt. Duhul Sfânt ne îndeamnă la cinstirea Maicii Domnului.

Noi cerem ajutor pentru cinstirea Maicii Domnului, chiar de la Maica Domnului. La Sfântul Maslu este o alcătuire de rugăciune către Maica Domnului în care zicem așa: „Pe tine, preacuratul palat al Împăratului ceresc, ceea ce ești multlăudată, te rog, păzește mintea mea cea întinată cu tot felul de păcate și o fă locaș înfrumusețat al Treimii Celei dumnezeiești, ca să laud și să măresc puterea ta și mila ta cea nemăsurată, fiind mântuit eu, netrebnicul robul tău”.

Deci, fiecare dintre noi, stând în fața Maicii Domnului, ne considerăm robi netrebnici și dorim ceva de la Maica Domnului: să ne ajute să avem mintea curățită de tot felul de păcate, să devenim și noi locașuri ale Preasfintei Treimi. Aceasta anume ca să lăudăm și să mărim puterea cea nemăsurată a Maicii Domnului. Prin puterea lui Dumnezeu avem bucuria de a fi cinstitori ai Maicii Domnului.

(Arhimandritul Teofil Părăian, Maica Domnului – Raiul de taină al Ortodoxiei, Editura Eikon, 2003, pp. 53-54)

De la același autor

Ultimele din categorie