Maica Domnului vindecă printr-o minune piciorul Monahului Ilarion Ionică

Pateric

Maica Domnului vindecă printr-o minune piciorul Monahului Ilarion Ionică

„Nu mai plânge, părinte Ilarion. De acum te vindeci la picior şi vei mai trăi încă un an de zile. După aceea, te vei odihni.” Apoi a ieşit „doctoriţa” şi bătrânul a adormit. Era Maica Domnului. Dimineaţa s-a sculat sănătos, a venit la biserică şi a spus tuturor minunea Maicii Domnului.

Timp de 20 de ani, părintele Ilarion a fost iconomul Mănăstirii Sihăstria. Dimineaţa, mergea la chilia fiecăruia şi zicea:

– Haideţi, dragii tatei, veniţi la ascultare!

Apoi pleca înainte cu rugăciunea pe buze şi lucra cu fraţii toată ziua, făcându-se pildă tuturor de smerenie, de blândeţe şi de nemuritoare dragoste. Seara, când se întorcea la chilie, bătrânul făcea metanie tuturor, zicând: 

– Iertaţi-mă, părinţilor, că poate v-am supărat cu ceva!

Apoi se ducea la chilie şi citea Acatistul şi Paraclisul Maicii Domnului.

În primăvara anului 1933, părintele Ilarion s-a dus în pădure după lemne şi şi-a rupt un picior. Mai târziu, cangrenându-se rana, bătrânul se ruga cu lacrimi, zicând: 

– Maica Domnului, nu mă lăsa, că greu mă doare piciorul! 

Noaptea, pe când se ruga, a intrat în chilia lui o femeie cuviincioasă, în chipul unei doctoriţe din Târgu-Neamţ, şi l-a întrebat: 

– De ce plângi, părinte Ilarion? 

– Doamnă doctoriţă, mi-am rupt piciorul şi mă doare cumplit. Simt că voi muri şi plâng că nu m-am pocăit. 

Apoi doamna aceea s-a uitat la piciorul lui, l-a atins cu mâna şi i-a zis: 

– Nu mai plânge, părinte Ilarion. De acum te vindeci la picior şi vei mai trăi încă un an de zile. După aceea, te vei odihni. 

Apoi a ieşit „doctoriţa” şi bătrânul a adormit. Era Maica Domnului. Dimineaţa s-a sculat sănătos, a venit la biserică şi a spus tuturor minunea Maicii Domnului.

Deci, mai trăind exact un an, în aceeaşi zi, la Duminica izgonirii lui Adam din Rai, şi-a dat sufletul în braţele Maicii Domnului şi a fost petrecut de toţi la cimitirul mănăstirii.

(Arhimandritul Ioanichie BălanPatericul românesc, Editura Mănăstirea Sihăstria, pp. 527-528)