Odoarele Mănăstirii Zografu
Cunoscută ca „a doua casă a Sfântului Gheorghe”, Mănăstirea Zografu păstrează până astăzi mai multe icoane făcătoare de minuni, sfinte moaște și alte odoare.
Pe lângă cele trei icoane făcătoare de minuni ale Sfântului Gheorghe (1. Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Gheorghe de la Mănăstirea Zografu, 2. Icoana Sfântului Gheorghe de la Mănăstirea Zografu care a venit pe mare, 3. Icoana Sfântului Gheorghe dăruită Mănăstirii Zografu de Ştefan cel Mare), în katholikon se mai păstrează Icoana Maicii Domnului „Ascultătoarea”. Printre cele mai iubite lucruri păstrate în mănăstire, se numără şi icoana Maicii Domnului „Acatist” sau „Prevestitoarea”.
În katholikon se păstrează Capul Sfintei Matrona din Hios, şi părţi din Moaştele sfinţilor Anastasia Izbăvitoare de otravă, Ştefan cel Nou, Gheorghe, Policarp al Smirnei, Cosma şi Damian, Trifon etc.
În schevofilachionul mănăstirii se păstrează obiecte de cult, din aur şi argint, Evangheliare cu miniaturi şi broderii din secolele XI-XVI, precum şi un minunat exemplar din Faptele Apostolilor, dăruit mănăstirii de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare în anul 1463. La Zografu se păstrează şi un prapur brodat cu chipul Sfântului Gheorghe, dăruit tot de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.
Biblioteca mănăstirii are 162 de manuscrise greceşti şi 388 slavoneşti, dintre care 66 sunt de muzică psaltică. O deosebită valoare au manuscrisele „Liturghicon” şi „Evhologhion”, scrise în slavonă ale Patriarhului Eftimie al Târnovului.
Mănăstirea „Sfânta Treime” – Meteora
Tezaurul Mănăstirii Marea Lavră
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro