Mănăstirea Panaghia Odigitria – Portaria, Grecia
Mănăstirea Panagia Odigitria se află la 12 kilometri de Volos și la aproximativ 500 de metri de Portaria, la o altitudine de 620 de metri, cu vedere superbă către Volos și Golful Pagasetic.
Metoc al mănăstirii athonite Filoteu, Mănăstirea Panaghia Odighitria a fost înființată în 1961, când șapte maici, povățuite de stareța Macrina, s-au stabilit în Stagiates, Pelion.
Începuturile
Întemeierea neoficială a mănăstirii a avut loc în anul 1954, când Maria Vassopoulos, viitoarea stareță Macrina, și cinci din cele şapte surori duhovniceşti, cu care se legase si trăiau ca monahiile în lume, au hotărât să se stabilească provizoriu într- o clădire în satul Staghiates – Pelion.
Stareţul Iosif şi-a asumat povăţuirea micii frăţii până la adormirea sa din 1959. A încredinţat-o apoi ucenicului său, Efrem Filotheitul. Harul lui Dumnezeu îl înştiinţa despre sporirea duhovnicească a fiecăreia şi, adeseori, în scrisorile pe care le trimitea, descria stările sale duhovniceşti, fapt ce le folosea și le îndemna la mai multă nevoință.
După trei ani de la întemeierea neoficialei obşti şi după ce şi-a încheiat obligaţiile ei în lume, Maria, la vârsta de 36 ani, a intrat în noua obşte. La scurtă vreme, obştii i s-a alăturat și Victoria Moraitu, mama Stareţului Efrem Filotheitul. În urma descoperirii Stareţului Iosif, obştea a ales-o pe Maria ca întâi-stătătoare a lor.
Zidirea mănăstirii
În 1962, în satul Portaria – Pilion a fost cumpărat terenul cu o mică clădire, unde avea să se zidească în sfârșit mănăstirea.
În 1963 s-au sfârşit lucrările şi s-a pregătit totul, astfel încât obştea se putea stabili în noua mănăstire. Puţin mai târziu s-a săvârşit tunderea în monahism a surorii Victoria, care a fost numită Teofana, apoi a urmat tunderea Mariei, care a primit numele Cuvioase Macrina, sora Sfântului Vasilie cel Mare.
Mănăstirea Portaria s-a remarcat prin viaţa duhovnicească şi prin miile de credincioşi, nu numai din acea regiune, ci şi din toată Grecia, care găseau scăpare lângă neuitata stareţă Macrina şi se foloseau duhovniceşte. Chipul ei răspândea bunătate, dragoste, sinceritate şi credinţă. Liniştea şi cuvântul ei plin de dulceaţă erau sprijin şi izvor de putere pentru toţi cei care o cunoşteau.
În ziua de 4 iunie 1995, în Duminica Sfinţilor Părinţi, după ce şi-a luat rămas-bun de la obşte, Cuvioasa Macrina s-a mutat la Domnul.
Binecuvântată oază duhovnicească
De la această binecuvântată obşte au fost trimise monahii pentru a popula mănăstirile Arhanghelului Mihail din Thasos (1974) şi a Cinstitului Înaintemergător din Seres (1986). Iar din aceste mănăstiri au fost trimise mai apoi monahii ca aluat în America de Nord şi în Canada, pentru a sădi şi acolo idealul monahal ortodox.
Astăzi, obștea mănăstirii Pelion numără aproximativ 20 de monahii aflate sub îndrumarea duhovnicească a maicii Teofana, noua stareță. Ospitaliera mănăstire urmează tipicul athonit și continuă să fie o oază spirituală în lumea de astăzi.
Mănăstirea își sărbătorește hramurile pe 15 august și, respectiv, 20 iunie.
Date de contact
Adresă: Ag. Paraskevi 370 11, Greece
Telefon: +30 2428 099146, + 30 2428 099140
Biserica „Sfântul Maxim Mărturisitorului” de pe coloana Katskhi din Georgia
Candela Sfântului Eftimie cel Mare din pustiul Iordanului
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro