Monahia Eufrosina Lazu – stareță timp de aproape jumătate de secol, la Mănăstirea Văratec
Stareța Eufrosina a povăţuit această obşte cu multă pricepere şi dăruire timp de 44 de ani. Adunând în jurul ei peste 500 de maici şi surori, stareţa Eufrosina s-a îngrijit atât de nevoile lor cele sufleteşti, cât şi de cele pământeşti. Pentru luminarea fetelor din mănăstire, ca şi a celor din satele învecinate, stareţa Eufrosina a fondat în anul 1860 prima şcoală primară din Văratec.
Monahia Eufrosina Lazu, de la Mănăstirea Văratec (1797-1888)
Această călugăriţă iubitoare de Hristos era fiica postelnicului Constantin Lazu din comuna Drăguşeni (Suceava). Renunţând la averea părinţilor ei, a îmbrăţişat din tinereţe smerita petrecere călugărească, în Mănăstirea Văratec. În anul 1814 a primit schima monahală, sub numele de Eufrosina, şi a fost mulţi ani sub ascultarea stareţei Olimpiada şi a marelui duhovnic Iosif Pustnicul. De la ei a învăţat a-şi împodobi sufletul cu toată fapta bună şi mai ales cu înţelepciunea cea duhovnicească.
După moartea stareţei Olimpiada, în anul 1844, soborul mănăstirii o alege maică duhovnicească. Şi a povăţuit această obşte cu multă pricepere şi dăruire timp de 44 de ani. Adunând în jurul ei peste 500 de maici şi surori, stareţa Eufrosina s-a îngrijit atât de nevoile lor cele sufleteşti, cât şi de cele pământeşti.
Astfel, a zidit bisericile „Sfântul Ioan Botezătorul” şi „Schimbarea la Faţă” şi a adus în mănăstire preoţi buni, care menţineau cu scumpătate slujbele bisericeşti şi tradiţia duhovnicească lăsată de Cuviosul Iosif.
Pentru luminarea fetelor din mănăstire, ca şi a celor din satele învecinate, stareţa Eufrosina a fondat în anul 1860 prima şcoală primară din Văratec, în chiliile bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”, rânduind ca profesoare călugăriţe din cele mai luminate. A făcut, de asemenea, unele înnoiri în incintă şi a organizat ateliere de covoare în mănăstire.
În anul 1888, monahia Eufrosina Lazu s-a mutat la veşnica odihnă în vârstă de 91 de ani, lăsând în urmă o obşte călugărească bine formată, întărită pe temelia dragostei.
(Arhimandritul Ioanichie Bălan, Patericul românesc, Editura Mănăstirea Sihăstria, p. 459)
Protosinghelul Calistrat Bobu avea darul vindecării și al izgonirii duhurilor necurate
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro