Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul – Essex

Locuri de pelerinaj

Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul – Essex

    • Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Essex
      Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul – Essex

      Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul – Essex

Situată în Tolleshunt Knights, Maldon, Essex, Anglia, mănăstirea a fost întemeiată în 1959 de Cuviosul Sofronie Saharov.

Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Essex este strâns legată de Cuviosul Sofronie Saharov, ucenicul Sfântului Siluan Athonitul.

După plecarea din Sfântul Munte în anul 1947, Cuviosul Sofronie a mers la Paris, unde a viețuit la Casa Rusă, ce găzduia și un azil pentru emigranții ruși, ajutându-l pe preotul de acolo. La scurtă vreme, doi tineri doritori de viaţă monahală l-au căutat pe Cuviosul Sofronie pentru povățuire. Li s-a îngăduit să trăiască la Casa Rusă, folosind rostirea Rugăciunii lui Iisus în lipsa cărților liturgice. În acea perioadă, acolo viețuiau și câteva monahii.

În 1958, Stareţul Sofronie avea deja în jurul său câțiva oameni ce căutau să ducă o viaţă călugărească în jurul cuviosului Sofronie. În primăvara anului 1959, prin lucrarea lui Dumnezeu, au mers în Tolleshunt Knights, Maldon, Essex, Anglia, pentru a vizita o proprietate, pe care, mai apoi, au cumpărat-o. Acolo s-a întemeiat noua obște a Sfântului Ioan Botezătorul, la început sub omoforul Mitropolitului Antonie de Suroj.

În 1965 Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul a trecut sub omoforul Patriarhiei Ecumenice, devenind mănăstire patriarhală; mai târziu, ea va primi și titlul de stavropighie.

Rânduiala mănăstirii constă din rostirea Rugăciunii lui Iisus timp de aproximativ 4 ore pe zi și din slujirea Dumnezeieștii Liturghii marțea, joia, sâmbăta și duminica. Tipicul acesta este inspirat din experienţa Stareţului Sofronie în pustia athonită, cu origini în practica isihastă a schiturilor aghiorite, la Sfântul Nicodim Aghioritul și la Sfântul Paisie Velicikovski.

Încă de la început mănăstirea a avut și monahi, și monahii. Este un lucru rar, însă nu ceva nemaiîntâlnit în monahismul ortodox. Astăzi, marea parte a obștii o constituie maicile, numărul călugărilor fiind mai mic.

Date de contact

Adresă: The Monastery of Saint John the Baptist, Tolleshunt Knights by Maldon, Essex, CM9 8EZ, United Kingdom

Site: essexmonastery.com

Telefon: +44 1621 81 64 71

(Foto) Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Essex, Anglia