Slujba Sfinților Cuvioși Cleopa și Paisie de la Sihăstria
![](/sites/default/files/tema/miniatura.png)
LA VECERNIA MICĂ
La Doamne strigat-am, punem stihurile pe 4 și cântăm aceste Stihiri Asemănânde.
Glas 1. Ceea ce ești bucuria.
De-Cuvioși-iubitorii, veniți cu dragoste la praznicul cel mare al Părinților noștri Paisie duhovnicul cel smerit și Cleopa cel minunat cei ce cununile slavei de la Hristos au luat cu nevoința lor.
Saltă acum Sihăstria, raiul sihaștrilor și latura Moldovei și Biserica toată, în Domnul lăudându-se ne’ncetat cu preablândul Paisie și cu slăvitul Cleopa, odraslele minunate ale Harului.
Învățători înfânării, stâlpi ai smereniei, chipuri ale blândeții, dascăli ai rugăciunii și vase ale darurilor cerești și lucrători ai minunilor v-ați arătat, Cuvioase Paisie și Cleopa fericitule.
Cu rugăciunile voastre acoperiți în veci mânăstirea aceasta și Moldova întreagă Cleopa și Paisie, și pe cei ce aleargă cu dragoste la ale voastre morminte pline de har, cu credință cuprinzându-le.
Slavă. Glas 5.
Veniți ceata iubitorilor de praznice, lăutele duhovnicești lovindu-le, pe călăuzitorii noștri Paisie și Cleopa să-i cinstim; că aceștia, prin nevoințe curățindu-se și cu virtuțile strălucind și cu darurile Duhului, ca niște îngeri în trup s-au făcut și cu adevărat printr-înșii Duhul a grăit; și acum se roagă, stând înaintea Domnului, pentru toți cei ce cinstesc sfântă pomenirea lor.
Și acum. Bogorodișna.
Fericimu-te pe tine, de-Dumnezeu-Născătoare Fecioară, și te slăvim credincioșii după datorie, cetatea cea neclintită, zidul cel nesurpat, folositoarea cea tare și scăparea sufletelor noastre.
La Stihoavnă
Stihirile Asemănânde. Glas 2. Casa Efratului.
Slavă Bisericii cu toții vă cunoaștem, Paisie slăvite și bunule Cleopa, și vase ale Harului.
Stih: Cinstită înaintea Domnului moartea Cuvioșilor Lui.
Pururea dragostea de Dumnezeu urmând-o, cu dragoste slujit-ați mulțimea celor care vă căutau, slăviților.
Stih: Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Lui.
Daruri duhovnicești luat-ați și lucrarea minunilor prin Duhul, slăvindu-vă de Domnul, de-trei-ori fericiților.
Slavă.
Bucură-te, strigăm la prăznuirea voastră de-raze-purtătoare, doime a Treimii, Cleopa și Paisie.
Și acum. Bogorodișna.
Mâna spre Fiul tău, Fecioară, ridicându-ți, solește-ne iertare cu robii tăi, Stăpână, Cleopa și Paisie.
Tropar
Glas 1. Locuitor pustiului.
Pe-ai Moldovei luceferi și pe stâlpii smereniei, care pe pământ cu credință într-un gând nevoitu-s-au, pe marele Cleopa cel smerit, pe gura tunătoare-a lui Hristos, și pe Paisie duhovnicul cel preablând cu râvnă să-i cinstim, zicând: Slavă Celui ce v-a slăvit pe voi, slavă Celui ce v-a întărit, slavă Celui ce minunați v-a arătat și rugători pentru noi.
LA VECERNIA MARE
După obișnuitul Psalm, Fericit bărbatul…, iar la Doamne strigat-am… punem stihurile pe 8 și cântăm aceste Stihiri Asemănânde.
Glas 4. Ca pe un viteaz.
În cântări să cinstim acum pe doimea Părinților care strălucirea Treimii fulgeră, pe’ndrumătorii de suflete, pe florile Raiului care dau miresmele cunoștinței de Dumnezeu, pe Paisie și Cleopa, pe cei ce pentru lume mijlocesc cu îndrăznire la Împăratul zidirilor. (de 2 ori)
Două ziduri punându-vă împrejurul cugetului binecuvântată frica de Dumnezeu și cugetarea de-a pururea la moarte, slăviților, ați umblat netulburați pe cărarea cu strâmtorări, ajungând acum la cetatea cu ziduri mari, înalte, cea de slavă luminată, de Dumnezeu întărindu-vă. (de 2 ori)
Cu lucrarea poruncilor, cu răbdarea necazului, și cu omorârea cugetului trupesc, cu sihăstreștile osteneli și multa smerenie, preabine v-ați săvârșit alergarea către Hristos, și minuni lucrați, dobândind îndrăzneală către Domnul, minunatule Cleopa și cuvioase Paisie.
Ca Apostolul oarecând să strigăm și noi, fraților, Bine este nouă astăzi a fi aici, la prăznuirea de peste an a noilor Cuvioși Cleopa cel înfocat și preablândul Paisie, cei ce din belșug strălucesc raza Soarelui dreptății cu viața lor curată și cu mulțimea minunilor.
Ție, vasului Harului, ție, culmii smereniei, ție,’ndreptătorului credincioșilor, care pe toți câștigatu-i-ai cu mare bândețea ta și pe toți cei ce veneau către tine i-ai mângâiat, ție ne rugăm, Cuvioase Paisie: Din ceruri dăruiește mângâiere celor ce fac pomenirea ta.
Ție, bunului lucrător al ogorului Domnului, ție, păzitorului turmei lui Hristos, care cu praștia Duhului pe lupii cuvântători de la ea i-ai izgonit la pășunile Duhului îndreptându-o, ție, dar, ne rugăm, Sfinte Cleopa: Cu solirea ta păzește pe cei ce pururi te laudă.
Slavă. Glas 5.
Cuvioșilor Părinți, glasul Evangheliei Domnului auzind, lumea ați părăsit, bogăția și slava întru nimic le-ați socotit. Pentru aceasta, tuturor ați strigat: Iubiți pe Dumnezeu și veți afla har veșnic. Nimic să nu cinstiți mai mult decât dragostea Lui, ca atunci când va veni întru slava Lui să aflați odihnă cu toți Sfinții! Cu ale cărora rugăciuni, Hristoase, păzește și mântuiește sufletele noastre.
Și acum. Dogmatica glasului.
Vohod. Lumină lină. Prochimenul zilei și Paremiile.
De la Înțelepciunea lui Solomon citire (cap. 3, 1-9)
Sufletele drepţilor sînt în mâna lui Dumnezeu şi nu se va atinge de ele chinul. Părutu-s-a a muri în ochii celor fără de minte, şi s-a socotit pedepsire ieşirea lor, şi mergerea lor de la noi zdrobire; iară ei sînt în pace. Că înaintea feţei oamenilor de vor lua şi muncă, nădejdea lor este plină de nemurire; şi puţin fiind pedepsiţi, cu mari faceri de bine se vor dărui; că Dumnezeu i-a ispitit pe ei şi i-a aflat Luişi vrednici. Ca aurul în topitoare i-a lămurit pe ei, şi ca o jertfă de ardere întreagă i-a primit. Şi în vremea cercetării sale vor străluci, şi ca scânteile pe paie vor fugi. Judeca-vor limbi şi vor stăpâni popoare, şi va împărăţi într-înşii Domnul în veci. Că dar şi milă este întru cuvioşii Lui, şi cercetare întru aleşii Lui.
De la Înțelepciunea lui Solomon citire (cap. 5, 15-23; 6, 1-3)
Drepţii în veci vor fi vii, şi întru Domnul plata lor, şi purtarea de grijă pentru dânşii de la Cel Preaînalt. Pentru aceasta vor lua împărăţia podoabei, şi stema frumuseţii din mâna Domnului. Căci cu dreapta Sa îi va acoperi pe ei şi cu braţul Său îi va apăra. Lua-va toată arma dragostea Lui, şi va întrarma făptura spre izbânda vrăjmaşilor. Îmbrăcase-va în zaua dreptăţii şi-Şi va pune Luişi coif judecata cea nefăţarnică. Lua-va pavăză nebiruită sfinţenia, şi va ascuţi cumplită mânie întru sabie, şi va da război împreună cu El lumea asupra celor fără de minte. Merge-vor drept nemeritoare săgeţile fulgerelor, şi ca dintr-un arc bine încordat al norilor la ţintă vor lovi. Şi din mânia cea zvârlitoare de pietre se vor arunca grindine, întărise-va asupra lor apa mării, şi râurile îi vor îneca de năpraznă. Sta-va împotriva lor Duhul puterii, şi ca un vifor îi va vântura pe ei, şi va pustii tot pământul fărădelegea, şi răutatea va răsturna scaunele puternicilor. Auziţi dar împăraţi şi înţelegeţi, învăţaţi-vă judecătorii marginilor pământului. Luaţi în urechi cei ce stăpâniţi mulţimi, şi cei ce vă trufiţi întru popoarele neamurilor. Că de la Domnul s-a dat vouă stăpânirea, şi puterea de la Cel Preaînalt.
De la Înțelepciunea lui Solomon citire (cap. 5, 15-23; 6, 1-3)
Dreptul, de va ajunge să se sfârşească, întru odihnă va fi. Că bătrâneţile sînt cinstite, nu cele de mulţi ani, nici cele ce se măsoară cu numărul anilor. Şi cărunteţile sunt înţelepciunea oamenilor, şi vârsta bătrâneţilor viaţă nespurcată. Plăcut lui Dumnezeu făcându-se, iubit făcutu-s-a Lui; şi vieţuind între păcătoşi, mutatu-s-a. Răpitu-s-a, ca răutatea să nu schimbe mintea lui sau înşelăciunea să înşele sufletul lui. Că pizmuirea răutăţii întunecă cele bune, şi neînfrânarea poftei schimbă gândul cel fără de răutate. Sfârşindu-se peste puţin, a plinit ani îndelungaţi; că plăcut era Domnului sufletul lui. Pentru aceea s-a grăbit a-l scoate pe dânsul din mijlocul răutăţii. Şi popoarele văzând şi necunoscând, nici punând în gând una ca aceasta, că har şi milă este întru cuvioşii lui şi cercetare întru aleşii lui.
La Litie
Stihirile. Glas 1. Însuși-glasul.
Bucură-te în Domnul, mânăstire a Sihăstriei, pe povățuitorii tăi cei mari, pe Paisie și Cleopa, în crugul ceresc văzându-i ca niște luceferi strălucind lumina cea neînserată a Soarelui Celui în trei Sori; căreia părtași încă din viață făcându-se prin nevoințe pustnicești, prin privegheri și posturi și prin lucrarea virtuților, în toată vremea pe toți i-au luminat și către ea fără de rătăcire i-au îndreptat; iară acum, cu pomenirea lor cea de raze purtătoare, pe toți îi ridică să strige: Cela ce Te proslăvești întru Sfinții Tăi, Doamne, slavă Ție.
Glas 3. A Cuviosului Paisie.
Pe turtureau cea iubitoare de pustie, pe floarea cea bineînmiresmată a Raiului și între nevoitori luminătorul preamare, pe Paisie veniți să îl lăudăm; că în cuptorul nevoințelor vasul arzându-și-l și cu șuvoiul lacrimii preabine curățindu-l vas de bun-folos s-a făcut Stăpânului său Hristos; în care Domnul mulțimea darurilor Sale în taină și-a așezat, comoară de nefurat dându-l tuturor și bogăție neîmpuținată și mângâiere și sprijin. Pentru aceasta și noi de strălucirile bunătăților lui veselindu-ne, zicem: Doamne, slavă Ție.
Glas 4. A Cuviosului Cleopa.
Mai dinainte harul Duhului te-a arătat ales lui Dumnezeu, Cuvioase Cleopa; că în pruncie închinat fiind Maicii Sale, din tinerețe prin fericitul Paisie te-a chemat la îngereasca viețuire, iară prin celălalt, prin aghioritul, dumnezeiasca voie ți-a descoperit.
Căreia ascultător făcându-te și plinitor desăvârșit, propovăduitor și apostol te-ai pus laturilor Moldovei și învățător, și multor staule cuvântătoare verhovnic și păstor; Și multe răbdând de la vrăjmașii credinței, n-ai încetat a îndemna pe fiecare să privegheze pentru sufletul său și-a apăra cu îndrăzneală credința de lupii urâtori ai turmei lui Hristos; Carele te-a și învrednicit pe pământ de mari daruri apostolești și minunat te-a arătat în ceruri și rugător fierbinte pentru sufletele noastre.
Slavă. Glas 5.
Veniți, toți credincioșii, cu evlavie la Sihăstria adunându-ne, ca în pridvoarele Raiului, să ne desfătăm de florile acestuia. Că astăzi cei ce cu sfințenie au înflorit în grădina sihaștrilor, dumnezeieștii Paisie și Cleopa, cu bună-mireasma nevoințelor și harului lor și a minunilor înmiresmează sufletele tuturor. Pentru aceasta, veselindu-ne, să-i lăudăm zicând: Bucurați-vă, preabună însoțire de îngeri în trup, cununa călugărilor și lauda sihaștrilor; Bucurați-vă, saduri lângă izvoarele Duhului sădite și cu virtuțile înflorite; Bucurați-vă, surpătorii nevăzuților vrăjmași și mângâietorii celor în necaz; Bucurați-vă, munții cei înalți ai smereniei și călăuzitorii nerătăciți ai trezviei; Bucurați-vă, de cele cerești văzătorilor și părtașilor ai darurilor Duhului și de-minuni-făcătorilor. Ci, o, preadorită doime și lui Hristos mult iubită, Acestuia rugați-vă pentru cei ce cu dragoste săvârșim preacinstită pomenirea voastră.
Şi acum. Bogorodișna.
Fericimu-te pe tine, de Dumnezeu Născătoare Fecioară,...
La Stihoavnă
Stihirile Asemănânde. Glas 5. Bucură-te cămara.
Astăzi să lăudăm cu cântări nou-arătatele făclii ale Harului, pe-ai părților Sihăstriei dumnezeieștii păstori, pe Sfinții Cleopa și Paisie, pe unul cinstindu-l, dar, ca pe gura Cuvântului și al credinței păzitorul și martorul, și-al mulțimilor hrănitorul apostolesc;
iară cu el pe celălalt, olarul de suflete, duhovnicescul părinte și lucrătorul minunilor,
și-al nearătării călăuza și dreptarul, și al smereniei.
Stih: Lăuda-se-vor Cuvioșii întru slavă și se vor bucura întru așternuturile lor.
Bucură-te, doime de Cuvioși, stâlpii cei mari și neclintiți ai Bisericii, Paisie Cuvioase, chipul smereniei, și Sfinte Cleopa, gura cea de foc, voi, coarnele plugului ridicate pentru arat de Lucrătorul Dumnezeu în ogorul Său, snopii cei preaplini ai seminței evlaviei,
Vouă, dar, cu evlavie strigăm: Bucurați-vă, și vă rugăm cu credință, praznic de obște tocmindu-vă: Mijlociți la Domnul pentru cei care vă cântă bogată mila Lui.
Stih: Preoții Tăi, Doamne, se vor îmbrăca întru dreptate și Cuvioșii Tăi se vor bucura.
Bucură-te, doime de Cuvioși, cei de-un-suflet întru cele dumnezeiești, berbecii fără meteahnă bineplăcuți Domnului, care înaintea turmei Lui ați mers, de El între crini păscuți, precum puii blânzi și curați ai căprioarei; cei ce’n lume v-ați arătat
ca doi sânii frumoși și preadulci ai Bisericii, carii de Duh umplându-vă, nu lapte, ci har țâșniți îmbelșugat celor care cer cu credință și dragoste rugăciunea voastră la Hristos, Cel ce dă lumii bogată mila Lui.
Slavă. Glas 2
Ceată de cântăreți să adunăm astăzi, o, iubitorilor de Sfinți, întru pomenirea atotcinstiților Cuvioși, a lui Paisie și Cleopa. Că aceștia, cu arzătoare inimă, urmând lui Hristos, cu totul s-au aprins de focul dragostei Lui, ca niște făclii luminoase făcându-se și tuturor strălucind, și încălzind tot sufletul înviforat de patimi și de păcate; iar acum, după cuvântul Domnului, ca niște sori strălucesc în Împărăția lui Dumnezeu, raza mijlocirilor lor trimițându-o în toată lumea și a minunilor. Pentru aceasta să strigăm către ei: Însoțire sfântă Domnului, binecuvântată doime și luminată, Mântuitorului rugați-vă pentru sufletele noastre.
Și acum. Bogorodișna. Asemeni.
Τoată nădejdea mea spre tine o înalț, Maica lui Dumnezeu, păzește-mă sub acoperământul tău.
LA UTRENIE
La Dumnezeu este Domnul, punem Troparul Cuvioșilor de două ori și al Născătoarei de Dumnezeu al glasului 1. Gavriil zicând ție, Fecioară…
După întâia Stihologie, Sedealna.
Glas 4. Cel ce Te-ai înălțat pe Cruce.
Ca rândunele, vestind primăvara celor din iarna necredinței cumplite, v-ați arătat, Slăviților, în anii de apoi, Părinte Paisie și slăvite Cleopa, pe Hristos vestindu-ni-L prin cuvânt și cu fapta și cu-ale voastre daruri cerești și cu slăvită lucrarea minunilor.
Slavă. Și acum. Bogorodișna. Asemeni.
Nu vom tăcea, de-Dumnezeu-Născătoare,...
După a doua Stihologie, Sedealna.
Glas 8. Pe Înțelepciunea și Cuvântul.
De chemarea Stăpânului ascultând, ați ieșit bărbătește la seceriș, și arșița luptelor sihăstrești îndurându-o și lucrători făcându-vă vrednici ai Domnului, Cuvioase Cleopa și Sfinte Paisie, cu a rugăciunii seceră secerat-ați în holda Acestuia, amândoi ostenindu-vă ca apostolii Lui trimiși, Căruia rugați-vă, dar, să dăruiască iertare greșalelor celor ce fac pomenirea voastră cu evlavie.
Slavă. Și acum. Bogorodișna. Asemeni.
Pe ceea ce este Ușă cerească și Chivot...
Polieleul și Mărimurile
Mărimu-vă pe voi, Sfinților Paisie și Cleopa, și cinstim nevoințele voastre care pentru Hristos le-ați răbdat.
Veniți toți iubitorilor de praznic pe Paisie și Cleopa să-i lăudăm, zicând: pe povățuitorii credincioșilor.
Stihurile
1. Așteptând am așteptat pe Domnul și El a căutat spre mine și a auzit rugăciunea mea.
2. Genunchii mei au slăbit de post și trupul meu s-a istovit de lipsa untdelemnului.
3. Pentru cuvintele buzelor tale eu am păzit căi aspre.
4. Schimbat-ai plângerea mea întru bucurie, rupt-ai sacul meu și m-ai încins cu veselie.
5. Și să știți că minunat a făcut Domnul pe cel cuvios al Său.
6. Cântați Domnului cei cuvioși ai Lui și lăudați pomenirea sfințeniei Lui.
După a treia Stihologie, Sedealna.
Glas 5. Pe Cuvântul.
Cu’njugarea preabună pe voi legându-vă, ați ridicat jugul Domnului cel ușor pe grumaji,
și sămânța ați sădit-o, cea a dragostei; ci în staulul ceresc odihnindu-vă acum, Paisie și Cleopa, dumnezeiasca odihnă mijlociți-ne, rugămu-vă.
Slavă. Și acum. Bogorodișna. Asemeni.
De demult văzătorii-de-Dumnezeu proroci în umbra Legii, Fecioară, te-au arătat rug nears, nor cu totul luminos și Rai cuvântător, scară prin care ne-am suit la petrecerea de sus, cerească, dumnezeiască, și’nsuflețită năstrapă, Mana vieții încăpându-O.
Antifonul 1 al glasului al patrulea și
Prochimenul. Glas 4.
Preoții Tăi, Doamne, se vor îmbrăca întru dreptate și Cuvioșii Tăi se vor bucura.
Stih: Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi.
Toată suflarea. Evanghelia din cea după Luca. (VI, 17-23)
În vremea aceea a șezut Iisus la loc șes, și mulțime de ucenici ai Săi...
(caută Vineri în săptămâna a XIX-a după Pogorârea Duhului Sfânt)
Psalmul 50
Slavă. Pentru rugăciunile Cuvioșilor Tăi, Milostive, șterge mulțimea greșalelor mele.
Și acum. Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Milostive, șterge mulțimea greșalelor mele.
Apoi Idiomela Cuvioșilor. Glas 6.
Stihul: Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale șterge fărădelegea mea.
Cu milostivirile milei îmbrăcându-vă, ca niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și iubiți, și cu bunătatea și cu smerita-cugetare, și cu blândețea și îndelunga-răbdare, tuturor toate v-ați făcut, Preacuvioșilor, ca pe toți lui Hristos să-i câștigați. Și în trup ca îngerii petrecând și ca aceia slujind pe pământ Împăratului celui ceresc, astăzi cu cetele lor și cu toți Sfinții cântare de biruință cântați Dumnezeului nostru, Celui ce v-a întărit, și vă rugați pentru sufletele noastre.
Canon de rugăciune către Sfinții Cuvioși Cleopa și Paisie de la Sihăstria
Cântarea I
Deschide-voi gura mea...
Pe Τine, Cuvântule, Te rog, trimite robului Tău cuvintele Duhului ca să slăvesc în cântări pe Paisie și marele Cleopa, în care Te-ai odihnit, Însuți slăvindu-Te.
Luceferi făcându-vă ai Răsăritului cel de sus, părinte Paisie dumnezeiescule și slăvitule Cleopa, către Dânsul pe toți îndreptatu-i-ați în chip nerătăcit.
Slavă...
Unirea râvnindu-o cea a credinței cu Dumnezeu, un suflet ați dobândit în două trupuri fiind; ci cu Unul Sfânt unindu-vă în ceruri, una, slăviților, vă e și lauda.
Și acum...
Cetatea lui Dumnezeu, Stăpâna lumii, Bucură-te! Bucură-te, munte sfânt și scară până la cer și palatule cu ziduri aurite; Bucură-te, tronule al Împăratului.
Cântarea a III-a
Pe ai tăi cântăreți...
Ferindu-vă cu înțelepciune de toată ispita celui rău și-mplinitori făcându-vă dumnezeieștilor porunci, în bucuria Domnului vostru intrat-ați, slăviților.
Răbdarea desăvârșit lucrând-o, pe cea dobândită-n strâmtorări, cei netrupești miratu-s-au, oamenii minunatu-s-au și dracii spăimântatu-s-au, de-Dumnezeu-întăriților.
Slavă...
Ispita răbdând-o bărbătește, în ceruri acum vă bucurați, că încercați făcându-vă, ați câștigat cununile făgăduite de Hristos, ale vieții, slăviților.
Și acum...
Ieși-va din tine, Preacurată, cu trup Dumnezeu Cel Preaînalt, strigatu-ți-a Arhanghelul, bunevestirile purtând, spre mântuirea tuturor celor ce-ți cântă măririle.
Sedelnele
A Cuviosului Paisie
Glas 4
Arătatu-te-ai astăzi lumii
Lacrima făcându-ți-o pururea pâine, sufletele fraților ziua și noaptea ai spălat într-însa, Sfinte Paisie; și’n cer cu lacrimi te rogi pentru fiii tăi.
Slavă...
A Cuviosului Cleopa
Glas I
Mormântul Tău
Fugind de fiarele cu numire de oameni, preablândă turturea a pustiei, Cleopa, în munți nevoitu-te-ai, între fiare ca îngerul, întărindu-te de Dumnezeu, ale Cărui legi purtatu-le-ai ca Moisi, ca pe table, pe limbă și-n inimă.
Și acum
Bogorodișna. Asemeni.
Cu cel ce l-ai scăpat în pruncie din boală, și până în sfârșit l-ai păzit, cu Cleopa, și marele Paisie preaplăcut slujitorul tău, mijlocește-ne la Iubitorul de oameni celor ce-ți cântăm, de-Dumnezeu-Născătoare, iertare solindu-ne.
Cântarea a IV-a
Cel ce șade întru slavă...
Μaicii Domnului, Părinte, maica ta închinându-te, prunc fiind în boală, ai scăpat din moarte cu harul ei, de care, Sfinte Cleopa, întăritu-te-ai în lucrarea ta și-n îngereasca petrecere.
Οlăria sufletească, cuvioase Paisie, lucrând-o cu apa sudorilor tale și-a lacrimii, vas al cereștilor daruri și-al virtuților arătatu-te-ai și făcător al minunilor.
Slavă...
La limanul mântuirii cu blândețe și dragoste, cu înțelepciune și dumnezeiescă pricepere pe toți de-a pururi, Cleopa și Paisie, îndreptatu-i-ați, ca niște luceferi ai Domnului.
Și acum...
Dătătorul de viață în curatul tău pântece locuind trupește, Maică a Vieții te-a arătat, de-Dumnezeu-Născătoare, pentru care toți glasul Îngerului aducem ție cu dragoste.
Cântarea a V-a
Spăimântatu-s-au toate...
Ochiul curățindu-vi-l cel sufletesc, slăviților, harul l-ați luat, al prorociei și-al străvederii, și cel al lacrimilor, și cel al curatei rugăciuni, și cel al ascunderii, și-al răpirii, prin Duhul Sfânt.
Vederea, slăviților Cleopa și Paisie, cea făpturitoare dobândind-o, din ea unirea cu Dumnezeu vi s-a dat, prin darul dumnezeieștilor luciri îndumnezeindu-vă după har, fericiților.
Slavă...
Ieșind, Cuvioșilor, pe calea strâmtă și cu chin, prin dumnezeieștile suișuri puse în inimi și cu vederile, pe-aceasta largă o ați făcut și’n cetatea cea din cer stați acum, veselindu-vă.
Și acum...
Pe Maica Ta pururea aducem Ție, robii Tăi, spre înduplecare, Milostive, cu ale căreia rugăciuni, Bunule, bogatele Tale îndurări dă-ne, mântuindu-ne din robia vicleanului.
Cântarea a VI-a
Cuvântătorii de Dumnezeu...
Pășune bună făcutu-s-au de-Duh-înmiresmate cuvintele voastre și cărțile și fapta cea după Dumnezeu turmei cuvântătoare, dumnezeieștilor.
Adie, Sfinte Paisie și blândule Cleopa, miresmele vieții veșnice praznicul vostru dumnezeiesc; pentru aceasta astăzi cu toții vă cinstim.
Slavă...
Izvoare noi ale Harului, arșița alungând a păcatului, la toți v-ați arătat preacuvioase Paisie și bunule Cleopa, în vremea de apoi.
Și acum...
Stăpână, Maică a Domnului, Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, pururi acoperă cu sfântul tău acoperământ pe cei care îți cântă pururi măririle.
Condac
Glas 8
Apărătoare Doamnă...
Cu-a nevoințelor cunună’mpodobindu-vă, încununat-ați cu viețile Biserica, fericiților Paisie și Cleopa, ci luminii lui Hristos părtași făcându-vă, luminarea pocăinței străluciți-ne, să strigăm: Bucurați-vă, de-a pururi pomeniților.
Icosul
Doamne, de robul Tău îndurându-Te, iartă-mi mulțimea greșalelor, mila rărunchilor Tăi dăruindu-mi-o, ca să cinstesc în cântări și cu laude pe cei doi minunați slujitori ai Tăi, cei de-un-suflet și cu obiceiul asemenea, și cu petrecerea întocmai cu îngerii; pe Paisie blândul duhovnic, învățătorul smereniei, și pe Cleopa cel mare, dreptarul monahilor, cel cu glasul de tunet și cu mintea ca fulgerul; pe păstorii cei buni ai mulțimilor, în care pus-ai vistieriile Tale de daruri și luminările; pe rugătorii fierbinți către Tine ai tuturor celor ce-aleargă la ei cu credință, strigându-le: Bucurați-vă, de-a pururi pomeniților.
Sinaxar
În două zile ale acestei luni, facem pomenirea Cuvioșilor și de-Dumnezeu-purtătorilor Părinților noștri Paisie și Cleopa, care în mânăstirea Sihăstriei și în multe alte părți ale Moldovei s-au nevoit, și care cu pace s-au săvârșit.
Acești Cuvioși Părinți...
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.
Cântarea a VII-a
N-au slujit zidirii...
a Cuviosului Paisie
Iconom fiind al harului lui Dumnezeu, Sfinte Paisie, blând, iubitor și smerit, poverile fraților cu dragoste-ai purtat, și de-suflete-îndreptător făcutu-te-ai și cetate de scăpare.
a Cuviosului Cleopa
Evangheliei crainic te-ai arătat slăvit, arzând cu inima ca cei pe cale cândva, cu graiul și cărțile și nevoința ta și prigoanele ce le-ai răbdat pentru Hristos, fericitule Cleopa.
Știutorului de inimi arătându-vă, preacuvioșilor, Cela ce vede’n ascuns cu cinste v-a răsplătit la arătare azi, proslăvindu-vă cu facerea minunilor și’ndrăznire către Dânsul.
Slavă...
Iată, buzele voastre, dumnezeieștilor, crini arătatu-s-au de smirnă picurători, pe toți învățându-ne pururea a cânta: Prealăudate Doamne al Părinților și al nostru bine ești cuvântat.
Și acum...
Cort al Domnului, și sfeșnic, chivot și toiag și Sfânta Sfintelor, năstrapa Manei din cer, Marie, vestindu-te, Fiului tău cântăm: Dumnezeule și Doamne al Părinților și al nostru bine ești cuvântat.
Cântarea a VIII-a
Pe feciorii binecredincioși în cuptor...
a Cuviosului Cleopa
Leului ce strigă din pustie, Cleopa, preaminunat asemănându-te, gura necredincioșilor ca un viteaz ai astupat, și-ai învățat mulțimile să cânte lui Hristos: Pe Domnul lucrurile lăudați-L și preaînălțați-L pe El întru toți vecii.
a Cuviosului Paisie
Oaia cea pierdută aducând-o în staulul lui Hristos, Sfinte Paisie, preot arătatu-te-ai Mai-Marelui Păstorilor și către El mijlocitor, Căruia toți strigăm: Pe Domnul lucrurile lăudați-L și preaînălțați-L pe El întru toți vecii.
Stih: Binecuvântăm pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, pe Domnul.
Pacea care-ntrece toată mintea, în inima voastră deplin sălășluindu-se, Tatălui și Fiului și Mângâietorului Treimii celei veșnice, sălaș ați fost, cântând: Pe Domnul lucrurile lăudați-L și preaînălțați-L pe El întru toți vecii.
Și acum...
Armă nebiruită și slăvită nădejde de mântuire dobânditu-te-am, Maica Ziditorului cerului și pământului, și ajutor ne-ntârziat al păcătoșilor; ci toți vestim măririle tale, lăudând pe Fiul tău întru toți vecii.
Cântarea a IX-a
Tot neamul pământesc...
Laudă aduc Ție, Dumnezeule, Cel minunat în Sfinți, Care odihnitu-Te-ai șí în Cleopa și în Paisie, a căror prăznuire azi aduce-a Harului primăvară în iarna acestei lumi, cu miresme cerești îndulcindu-ne.
Astăzi minunat, pe toți mângâindu-ne și luminându-ne, strălucit-a praznicul nou-arătaților și slăviților Cleopa și Paisie, stelele Soarelui Celui mare, comoara de nefurat a Moldovei și-a toată Biserica.
Unule-Născut, Cuvinte al Tatălui și Dumnezeule pentru rugăciunile și mijlocirea preacuvioșilor Cleopa și Paisie, iartă greșalele celor care cinstim pomenirea lor, de osânda de veci izbăvindu-ne.
Dragoste de fii având către Dumnezeu, prealăudaților, ca o doică ați grijit de fii voștri, blânzi între ei fiind, cum zice și Apostolul, pururi trudindu-vă, că iubindu-i, nu doar Evanghelia, ci și sufletul vostru le-ați dat în dar.
Slavă...
Iarna izgoniți– pe cea a păcatelor mele – și viforul, celui ce nevrednică laudă vouă v-am împletit acum, cu minunate razele solirii voastre fierbinți către Domnul, blândule Paisie și părinte Cleopa, slăviților.
Și acum...
Scară către cer, munte netăiat și rug nemistuit arzând, și scaun Stăpânului și masă sfântă, năstrapă și toiag te-au arătat Scripturile, Maică a Domnului, pentru care taina ta vestindu-o, te cinstim, Preacurată, mărindu-te.
Luminânda
Glas 2. Femei auziți.
Paisie slăvitule, sălașule al Harului, și minunate Cleopa, gura de-Duhul-mișcată, la Domnul mijlociți-ne, cu slavă stând la Tronul Lui, celor ce astăzi praznicul cel purtător de lumină vi-l săvârșim cu credință.
Bogorodișna. Asemeni.
Fecioară, Maica lui Hristos, pe cei ce pururi te cinstim cu minunată solirea robilor tăi, Preacurată, Cleopa și Paisie, păzește-ne, rugămu-ne, de tot necazul pururea
și toată reaua’ntâmplare, de-Dumnezeu-Născătoare.
La Laude
punem stihirile pe 4 și cântăm aceste Stihiri Asemănânde.
Glas 8. Ce vă vom numi pe voi, Sfinților.
Ce cununi din florile laudei vor putea împodobi ziua sfințită de acum a slăviților de Însuși Împăratul tuturor Cleopa și Paisie cei minunați, doimea minunată a Sfintei Treimi? Al căror praznic cinstit făcând, să zicem toți cu evlavie: Rugați-vă, mântuire mijlocindu-ne.
Ce cântări de laudă vom cânta, arătând după dreptate, Cuvioșilor Părinți, ale voastre strălucite nevoințe sihăstrești, și roada însutită a virtuților, și râvna pentru lucrul viei lui Hristos, și ale Duhului daruri mari, vederea, descoperirile! Rugați-vă, mântuire mijlocindu-ne.
Ce te vom numi, o, Paisie? iubitor desăvârșit al liniștirii pustnicești, al smereniei stâlp mare, al monahilor dreptar; duhovnic și de-suflete-îndreptător; icoană a blândeții și a dragostei, și sfânt bărbat al doririlor, Bisericii nou luminător! Roagă-te, mântuire mijlocindu-ne.
Ce te vom numi, lăudându-te, minunatule Cleopa, cel cu graiul tunător, lucrător fără prihană al poruncii lui Hristos, cinstirii celei drepte păzitor ales, vieții ne’ntinate mare vestitor cu fapta și cu cuvintele și-al slavei dumnezeiești părtaș! Roagă-te, mântuire mijlocindu-ne.
Slavă. Glas 8.
Mulțimile călugărilor pe voi, îndreptătorilor, vă cinstim, Cuvioșilor Paisie și Cleopa; că prin voi pe cărarea cea cu adevărat dreaptă a umbla am cunoscut. Fericiți sunteți, că lui Hristos ați slujit și a vrăjmașului ați biruit puterea; Ceia ce sunteți cu Îngerii părtași cu Cuvioșii împreună-locuitori și cu Drepții, cu carii rugați-vă Domnului să se miluiască sufletele noastre.
Și acum. a Născătoarei de Dumnezeu:
Stăpână, primeşte rugăciunile robilor tăi şi ne izbăveşte pe noi de toată nevoia şi necazul.
Doxologie mare și Apolis.
LA DUMNEZEIASCA LITURGHIE
Antifoanele și Fericirile, pe 8, Peasna a IIIa și a VIa.
Apostolul
Prochimen. Glasul al 7-lea.
Scumpă este înaintea Domnului moartea cuvioșilor Lui. Stih: Ce voi răsplăti Domnului pentru toate câte mi-a dat mie?
Din Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel citire (6, 10-18/20):
Fraților, întăriți-vă în Domnul și întru puterea tăriei Lui.
Aliluia, glasul al 2-lea.
Stih: Preoții Tăi, Doamne, se vor îmbrăca întru dreptate și cuvioșii Tăi se vor bucura.
Stih: Că a ales Domnul Sionul și l-a ales spre locuință Luiși.
Evanghelia Cuvioșilor
(Luca XII, 22/32-40)
(caută Sâmbătă în săptămâna a XXVIII-a după Pogorârea Sfântului Duh)
Chinonicul
Întru pomenire veșnică va fi dreptul. Aliluia.