Canonul de rugăciune al mamei către cetele Sfinților
Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, arată biruința cea sfântă în viața copiilor noștri, fă vie biruința Învierii în inimile lor, zdrobește răutatea cea veche din tărâmurile păgânătății noastre lăuntrice și dă fiilor noștri putere biruitoare asupra patimilor acestui veac!
Cântarea întâi. A cetelor de sfinți
Stih. Sfinte Înger păzitor, grăiește fiului meu gândul cel bun!
Când sunt plecați departe, în căile vieții, cine, sfinte Înger Păzitor, va putea merge alături de ei, să le stea la căpătâi în toată vremea? Cine, decât tu, grabnic ajutător la vreme de cercare, le va alina nevoile? Tu ești acolo, în mod special rânduit lui, lângă fărâma gândului, ca să îi transmiți ideea salvatoare în clipa prielnică.
Stih: Dumnezeiescule Efrem, cuprinde-ne pe noi în rugăciunea ta.
Cine ar putea număra câte inimi ai făcut fericite, Sfinte Părinte Efrem, prin dăruirea de prunci? Dar mai ales prin felul atât de special cu care însoțești această venire aproape! Prietenia atât sinceră pe care o sădește dragostea ta, seninul, nădejdea înnoitoare, surâsul lăuntric, îmbrățișarea rugătoare înfloresc în miliarde de primăveri fiecare cotlon al inimilor care poartă o viață primită prin solirea ta. Dumnezeiescule Părinte Efrem, răsari zorile cele înnoitoare ale harului în sufletul fiilor noștri, izvorăște adierea cea fină, dar atât de statornică a vieții veșnice în suflarea de viață cu care Domnul a binevoit întru noi!
Stih: Sfinte iubite Nicolae, al nostru Părinte, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Ai înfrumusețat copilăria tuturor celor care te-au cunoscut, bogat ori sărac, Sfinte Nicolae, al nostru Părinte! Nu ne lăsa acum pe noi, părinții, măcar că în trup am crescut, dar purtăm în piept bătaia de inimă a copiilor noștri. Cercetează cu blândețea ta viețile lor și, precum în copilărie le umpli inima cu fericitele emoții ale așteptării darului tău, așa ascunde și acum în sufletele lor darul aducerii aminte, al întoarcerii în casa dumnezeiescului Părinte, darul păcii.
Stih: Sfinților Doctori fără de arginți, tămăduire sfântă aduceți!
Sfinte Doctor Pantelimon, Sfinte Luca al Crimeii, Sfinților Cosma și Damian, Chir și Ioan, voi vegheați la căpătâiul fiului meu care pentru păcatele mele bolește uneori în trup, alteori în suflet. Însănătoșiți degrabă trupul său și, odată cu acesta, înnoiți cugetul și sufletul său cu mireasma cea nouă a harului și a recunoștinței.
Stih: Sfinte Părinte Stelian, cuprinde-ne pe noi în rugăciunea ta!
Sfinte al lui Dumnezeu, Stelian, ca cel care din pruncie ai crescut cu o nestinsă dragoste pentru copii, înțelegând atât de bine inima suferindă a părinților tăi, ție îți încredințăm acum toate frământările noastre părintești, știind că pe deplin ți-ai deschis inima compătimitoare către mămici. Și, precum cândva tămăduiai copiii în peștera ta, asemenea și pe ai noștri fii, la orice vârstă îi tămăduiește de orice fel de pieire, ocrotindu-i în harul lui Dumnezeu.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!
Vâltorile acestui veac îneacă adesea mii de suflete. Cel care până mai ieri era un prunc bălai, umblând în curăție în căile Domnului, este poate acum un străin rece. Iată, Maică Preacurată, mă așez înlăuntrul inimii ca într-o cămară singuratică și plâng adânc. Rugăciunea aceasta va striga cândva înlăuntrul său. Cu durere și iubire nestinsă. Din iubire mă unesc cu inima lui și petrec ca și cum aș fi înlăuntrul său, dincolo de vremi. Maica Domnului, fă să ajungă la înțelegerea sa plânsul acesta de acum, căci va veni vremea ca el să se reverse ca un torent, ca un hohot de pocăință! Preasfântule Duh, Tu vei irumpe cândva ecoul strigătului meu de mamă în mijlocul ființei sale, căci nici cea mai mică rugăciune nu se face în zadar!
Cântarea a doua. A cetei mucenicilor
Stih: Sfinților biruitori mucenici, cuprindeți-ne și pe noi în rugăciunea voastră!
Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, precum din iubire de oameni înmiresmezi întreaga lume cu izvorârea mirului tău, tot astfel izvorăște și în inima fiilor noștri mirul cel tainic al curăției, mirul harului sfințitor, rugăciunea cea mai dinlăuntru!
Stih: Sfinților biruitori mucenici, cuprindeți-ne și pe noi în rugăciunea voastră!
Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, arată biruința cea sfântă în viața copiilor noștri, fă vie biruința Învierii în inimile lor, zdrobește răutatea cea veche din tărâmurile păgânătății noastre lăuntrice și dă fiilor noștri putere biruitoare asupra patimilor acestui veac!
Stih: Sfinților biruitori mucenici, cuprindeți-ne și pe noi în rugăciunea voastră!
Sfinte Mina, ca unul care degrabă sari în ajutorul celui nedreptățit și îl ajuți pe cel ce și-a rătăcit cele de preț să le găsească, te rugăm, ajută pururea toți părinții să-și afle fiii rătăciți în peregrinările tinereților, ajută copiii să-și găsească sufletul, să se regăsească pe ei înșiși cu adevărat!
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!
Toate câte mama a ascuns în omul cel lăuntric, alcătuiesc ființa fiului până devine adult, în chip neștiut de nimeni și cresc, cum nu știm, ca o taină smerită, uitată de toți. Dar tu, Maica Domnului, numai la tine toate acestea rămân cunoscute și vii. Tu însăți rânduiește să devină fiitoare.
Cântarea a treia. A Sfântului Paisie
Stih: Sfinte Părinte Paisie, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Sfinte Părinte Paisie, provii dintr-o familie cu mulți copii și cunoști prin darul cu care ai fost zămislit, toate cercările vieții de familie încă din pruncie. De aceea, rugămu-te, și pe copii ajută-i să călătorească prin viața aceasta, iar pe părinți, povățuiește-i cum să le fie de folos!
Stih: Sfinte Părinte Paisie, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Atât de delicat le povățuiești lăuntric pe mamele care ți se roagă, cum să-și primească și cum să-și crească pruncii, cuprinzându-le în căldura și curăția iubirii dumnezeiești, le împărtășești simțirea dulce a iubirii cerești. Prin rugăciune ne înveți că mamele, deși în trup pământesc, sunt chemate a fi făpturi cerești care să insufle fiilor simțirea Raiului. Din adâncul neputinței te rugăm: împărtășește-ne nouă pururea acest duh cu adevărat părintesc!
Stih: Sfinte Părinte Paisie, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Copilărie curată insufli celor mai mici, jocuri binecuvântate, tinerețe frumos împodobită și nestricăcioasă, nezdruncinat ajutor părintesc când crește, agonisitor de arvuna vieții veșnice aduci pururea nevinovaților copii.
Stih: Sfinte Părinte Paisie, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Ajută-ne pe noi, părinții, ca din dragostea cea dumnezeiască, de tine împărtășită nouă în duh, să izvorască faptele și rugăciunile noastre pentru ei. Sfinte Părinte Paisie, ajută-ne să îi iubim cu iubirea lui Dumnezeu!
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!
Câți copii suferă! Câți tineri se ostenesc pentru mântuire și câți alții rătăcesc din neștiință sau tulburări ale vârstei ori boli! Și de atâtea ori nimeni nu îi înțelege în lumea aceasta, nimeni nu îi aude sau crede. Caută către ei Doamne, răsări Tu Însuți în miezul ființei lor, cu preaputernică Lumina Ta sprijină-i, alină-le și povățuiește-le fiecare visceră, căci numai Tu știi că fiecare gest al lor este o sete și o nevoie cumplită de Tine! Măicuța Domnului, ascultă strigătul nerostit al sufletului lor, îmbrățișează-i la nesfârșit cu necuprinsa ta iubire și purtare de grijă!
Cântarea a patra. A Cuvioșilor Părinți
Stih: Sfinte Părinte Porfirie, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Sfinte Porfirie, inimă de mamă pentru toții fiii lui Dumnezeu așază în pieptul nostru și dragostea cea părintească și duhovnicească zămislește întru noi, pentru ca astfel iubind, să știm în Duhul fapta sau cuvântul ce îi va zidi pe fiii noștri la vremea cuvenită.
Stih: Sfinte Părinte Ioan, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Sfinte Ioan Iacob, din pruncie ai rămas orfan, dar prin credință ai crescut mai frumos și mai ales decât nenumărați copii cu părinți. Căci, Însuși Domnul și Preacurata te-au călăuzit prin ruga mamei și a bunicii.
Stih: Sfinte Părinte Ioan, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Iată cum fiii mei, părinți trupești având, ca niște orfani călătoresc, căci de bunăvoie oarbă și moartă duhovnicește mă recunosc și nevrednică de numele părinte. Pentru aceasta, ți-i încredințez pe ei, ca pe niște orfani cu duhul, pentru a le fi Părinte, cum singur știi mai bine, pentru a le mijloci și lor creșterea cea de Sus, înfierea cea dumnezeiască.
Stih: Sfinte Părinte Ioan, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Sfinte Ioan Maximovici, atâția copilași ai acoperit cu dragostea ta! Orfelinatele pe care le-ai înființat pentru ei au fost adevărate leagăne ale iubirii părintești și duhovnicești, lăcașuri cerești pe pământ prin rugăciunile tale! Nu trece cu vederea și pe copiii noștri, căci, măcar că pe pământ au tată și mamă, orfani sunt de mijlocirea cerească, fiindcă puțină este rugăciunea noastră și mai puțină viața cea sfântă cu care suntem datori ca părinți pentru a-i crește. Pentru aceasta te rugăm, Sfinte Părinte Ioan Maximovici, adăpostește și copiii noștri în orfelinatele tale.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!
Cine poate pricepe taina maternității? Mama însăși este o taină a lui Dumnezeu, căci înlăuntrul ei Domnul zămislește viața și mai ales dragostea și zdrobirea Sa dumnezeiască pentru fiu. Prin iubirea maternă, dospesc nestematele iubirii dumnezeiești în tainițele sufletului copilului. Însă, tu Însăți fiind această taină, Maica Domnului, fă lucrător tot cugetul lui Dumnezeu în viața copiilor noștri.
Cântarea a cincea. A Sfintei Monica
Stih: Sfântă Monica, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Sfântă Monica, cine poate înțelege mai bine decât tine, zbuciumul inimii de mamă? Cine poate înțelege zdrobirea și lupta crudă pentru rătăcirea fiului pierdut? Sau cine ne poate încredința în chip mai credibil decât tine, că fiul atâtor lacrimi nu poate să piară?
Stih: Sfântă Monica, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Pentru aceea te luăm părtașă la durerile facerii cele de dincolo de trup, la toate neliniștile și frământările noastre și te rugăm: împărtășește și nouă nădejdea deplinei întoarceri a fiului crescut cu dor!
Stih: Sfântă Monica, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Atâta delicatețe sufletească ai avut, atâta răbdare și smerenie în durerile de soție și mamă, încât, cu nădejdea că prin acestea ai dobândit acum mare îndrăzneală la Domnul pentru toate mamele și toți fiii, te rugăm să ne mijlocești și nouă bucuria pe care ai trăit-o când toată dorirea ta și-a aflat odihna în îmbrățișarea fiului tău pe deplin întors Acasă!
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!
Toate câte face mama în cele dinlăuntru și în cele din afară, toată zbaterea sa lăuntrică și zbuciumul de zi cu zi, rămân smerit ascunse în ființa celui iubit, de atâtea ori uitate, prăvălite în întunericul de nepătruns al memoriei. Numai Tu mai știi acestea, Maica Domnului, numai Tu ești cetatea cea stătătoare a iubirii materne pe care fiii o uită de-a lungul vieții. Pentru aceasta, Tu Însăți fii Acoperitoarea și Călăuzitoarea vieții lor.
Cântarea a șasea. A Sfintei Nona
Stih: Sfântă Nona, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Sfântă Nona, vrednică și mult prea vrednică ești, căci prin rugăciunile și iscusința ta insuflată, și pe soțul tău l-ai adus la adevărata credință, și pe fiul tău ai crescut în Duhul Sfânt, încât nu doar Sfânt, ci Teolog adevărat să poată fi numit.
Stih: Sfântă Nona, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Nevoințe aspre și rugăciuni adânci făceai în nopți de nimeni știute, pe care Însuși Domnul nu le-a trecut cu vederea, căci, prin ele ai mijlocit chemarea Duhului Sfânt către soțul tău, dar și zămislirea minunată a fiului tău, Grigorie.
Stih: Sfântă Nona, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Împrumută-ne și nouă, Sfântă Nona, harul cu care conlucrai, întru care te rugai în tainicul tău paraclis, pentru ca acesta să se facă lucrător și în viețile copiilor noștri, spre Slava lui Dumnezeu!
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!
Tu deschizi porțile Împărăției Cerurilor care se află înlăuntrul nostru, căci nașterea Ta feciorește întreaga fire. Ajută-ne, Măicuța Domnului, ca noi, mamele, să fim fecioarele cele înțelepte, căci candela noastră, cu care vom întâmpina pe Domnul, Mirele inimii, este fiul ce îl purtăm. Pe acesta să îl aducem înaintea Fiului Tău ca pe un mir cu bună miresmă duhovnicească. Ajută-ne să umplem inimile fiilor noștri cu mirul Harului, iar prin sudorile și rugăciunile noastre să creștem înlăuntrul lor dorul după Fiul tău.
Cântarea a șaptea. A Sfintei Emilia
Stih: Sfântă Emilia, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Sfântă Emilia, prin seminția ce o porți înlăuntrul tău, adânc duhovnicească și mărturisitoare, ai crescut dimpreună cu soțul tău și bunica Macrina adevărate inimi ale Bisericii lui Hristos. În aceste vlăstare bate inima Bisericii până în vremurile cele de pe urmă. Pentru aceasta, povățuiește fiecare mamă creștină care tânjește să crească închinători vii și slujitori adevărați ai Domnului Hristos, spre lucrarea cea tainică.
Stih: Sfântă Emilia, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Familia cea sfântă ce ai întemeiat este un chip viu al viețuirii creștinești, al creșterii și educației copiilor pentru Domnul și pentru om. De nu ne vei împrumuta și nouă în duh gânduri și fapte lucrătoare, cum vom ști noi, cei întru totul rătăciți prin lumea aceasta deșartă și fără rădăcini, cum vom ști și cum vom putea să călăuzim copiii? Sădește și în sânul familiilor noastre Duhul sfințeniei, întemeiază copiii pe piatra credinței, împreună viețuiește cu noi spre dăinuirea Bisericii peste veacuri!
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!
Tăceri și lacrimi, rugăciune întinsă către tine, șoaptele sufletului și însingurarea doririlor, toate le primești în isihia inimii Tale de Maică, încredințându-mă în zâmbet de lumină preacurată, că aici ești.
Cântarea a opta. A Sfintelor Elisabeta și Ipomoni
Stih: Sfântă Elisabeta, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Sfântă Elisabeta Feodorovna, măcar că nu ai avut fii trupești, cunoști bine inima de mamă, căci mulți fii duhovnicești ai crescut și alături de nepoții tăi, Dimitrie si Maria, te-ai îngrijit cu tot sufletul de copiii din orfelinatul ce l-ai înființat în mănăstirea ta.
Stih: Sfântă Elisabeta, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Niciodată nu ai trecut cu vederea mamele, căci cu inimă milostivă ai ridicat pentru întâia oară o maternitate pe moșia din Ilinsk, încât ai salvat astfel nenumărate vieți de mamă și de prunci.
Stih. Sfântă Elisabeta, cuprinde-ne pe noi în rugăciunea ta.
Ai știut a iconomisi atât de bine mânăstirea ta, împletind echilibrat lucrarea Martei cu cea a Mariei, în grija vieții duhovnicești. Dar și a purtării de grijă de copii și oameni sărmani. Pentru aceea, vino în viețile noastre în care mama trebuie să fie tuturor toate și ne învață cu putere cum să echilibrăm lucrarea rugăciunii cu cea a grijilor zilnice, spre buna sporire a copiilor noștri.
Stih: Sfântă Ipomoni, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Blândă și răbdătoare sfântă Ipomoni, cu siguranță stai alături de fiecare mamă care zi de zi își îngrijește fiii în calea mântuirii. Cu așezare cumpătată privești osteneala din fiece cotlon al casei când mama iconomisește cele ale copiilor, făcând la rândul său îndelungă răbdare. Pentru aceasta, ca pe ceea ce ai crescut nouă fii, odrăslind întru ei chiar fii de împărați și Împărat bizantin prin lupta ta de mamă, te rugăm să faci biruitoare și lucrarea noastră, întru mântuirea copiilor!
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!
În taina apropierii Tale, sufletul se simte ca într-un pântece matern, în răsărit de viață nouă, deopotrivă mic și neputincios scâncet, dar și pe deplin îmbătat de fericirea cea fără cuvinte, căci iubirea ta împărtășește zăpezile însorite ale Raiului simțit.
Cântarea a noua. A Sfintei Iuliana din Lazarevo
Stih: Sfântă Iuliana, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Sfântă Iuliana din Lazarevo, cunoști atât de bine strâmtorările prin care trece mama până își crește copiii, grijile zilnice, încununate cu luarea aminte creștinească la paza minții. Ai știut să faci părtași copiii la mulțime de fapte bune și milostenii, cu care vă împodobeați fiecare zi, învățându-i astfel să împlinească și ei povețele mântuirii la vremea cuvenită.
Stih: Sfântă Iuliana, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
De aceea, acum te luăm mijlocitoare în a ne călăuzi spre pedagogia duhovnicească a faptelor creștinești în viețile fiilor noștri, pentru ca dimpreună să ne facem părtași dorului și râvnei după Dumnezeu.
Stih: Sfântă Iuliana, cuprinde-ne și pe noi în rugăciunea ta!
Am văzut cu adevărat cum întâmpini lacrimile mamei, cum primești în zâmbet de lumină curată zdrobirea frământărilor materne, prefăcându-le în bună nădejde. Căci prin zâmbetul cu care ne îmbrățișezi suferințele, ne încurajezi că nici o lacrimă vărsată pentru fii nu rămâne fără răspuns și că aceasta este calea pe care e bine să călătorească o mamă – cărarea lacrimilor ascunse, ce ea le poartă pururea în inima sa de rugăciune.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!
Numai rugăciunea este sânul ce crește și pe cei născuți copii ai noștri și pe cei din cer. Numai rugăciunea e pieptul iubirii dumnezeiești pe care să își plece capul copiii noștri, este izvorul care adapă viețile lor dincolo de fapte, loc ori timp. Pentru aceasta, cu inimă smerită și înfrântă Te rog, Maica lui Dumnezeu, pune în inima copiilor dragoste sfântă, Raiul ceresc, arată-le lor în chip simțit cum Împărăția Cerurilor se află înlăuntrul lor și prin Duhul Sfânt sălășluiește-i întru ea.
Familia, mica biserică, nu are cod de bare
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro