Moment solemn la Catedrala Patriarhală: Centenarul Patriarhiei Române și Proclamarea celor 16 sfinți români
Astăzi, Biserica Ortodoxă Română împlinește 100 de ani de la ridicarea ei la rangul de Patriarhie. Acest moment istoric a fost celebrat la Catedrala Patriarhală, unde Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu ierarhii Sfântului Sinod. În continuare a avut loc proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți români, precum și o slujbă de Te Deum, dedicată aniversării Centenarului, deschiderii lucrărilor ședinței Sfântului Sinod și Adunării Naționale Bisericești.
Data de 4 februarie 1925 reprezintă pentru Biserica Ortodoxă Română, prin ridicarea sa la rangul de Patriarhie, recunoașterea demnității câștigate prin secole de mărturisire jertfelnică a dreptei credințe ortodoxe de către ierarhii, preoții și credincioșii români. Astăzi se împlinesc 100 de ani de la acest moment istoric, iar cu acest prilej, a avut loc și proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți români, părinți duhovnici și mărturisitori ortodocși din secolul al 20‑lea.
Sfinții români, printre care amintim și de Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria, propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, au fost canonizați în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a avut loc în perioada 11-12 iulie 2024. Alături de cei doi cuvioși de la Mănăstirea Sihăstria, au mai fost canonizați: arhimandritul Sofian Boghiu, preotul Dumitru Stăniloae, preotul Constantin Sârbu, protosinghelul Arsenie Boca, preotul Ilie Lăcătușu, arhimandritul Dometie Manolache, arhimandritul Serafim Popescu, preotul Liviu Galaction Munteanu, arhimandritul Gherasim Iscu, arhimandritul Visarion Toia, protosinghelul Calistrat Bobu, preotul Ilarion Felea, protosinghelul Iraclie Flocea și preotul Alexandru Baltaga.
După rugăciunea Amvonului a fost citit, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Tomosul sinodal al proclamării generale a celor 16 sfinți părinți mărturisitori și duhovnici români.
În continuare au fost prezentate celor prezenți icoanele sfinților și au fost interpretate troparele lor, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul intitulat „Centenarul Patriarhiei Române - timp de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu şi binefăcătorilor, prilej solemn de cinstire a sfinților recent canonizați”.
După acest moment a avut loc slujba de Te Deum dedicată aniversării Centenarului Patriarhiei Române, deschiderii lucrărilor ședinței Sfântului Sinod și Adunării Naționale Bisericești, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.