Odoarele Mănăstirii Simonos Petras
Asemenea tuturor mănăstirilor din Sfântul Munte, Mănăstirea Simonos Petras păstrează părți din moaștele mai multor sfinți. Cel mai de preț odor este mâna stângă a Sfintei Maria Magdalena.
Aici se păstrează o parte din lemnul Sfintei Cruci, precum și părți din Moaștele mai multor sfinți: ale Cuviosului Simeon Stâlpnicul, Prorocului Naum, Sfântului Ioan Botezătorul, Cuvioasei Mucenițe Eudoxia, Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, Mucenicului Trifon, Marii Mucenițe Paraschevi Romana, capul Sfântului Pavel Mărturisitorul, piciorul Sfântului Mucenic Serghie, capul Sfântului Modest, Patriarhul Ierusalimului, piciorușul pruncului Mucenic Chiric, mâna strângă a Sfintei Maria Magdalena, mâna dreaptă a Marii Mucenițe Varvara și o bucățică din moaștele Sfintei Ana, mama Maicii Domnului.
În katholikon se află o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni despre care se spune că a venit singură de la Mănăstirea Vatoped.
În tezaurul Mănăstirii Simonos Petras se păstrează două Sfinte Uși din perioada 1370-1390, iar dintre icoane, deosebit de importante sunt Icoana Maicii Domnului „Nădejdea celor deznădăjduiți” (sfârșitul secolului al XV-lea), Icoana Sfintei Ecaterina (a doua jumătate a secolului al XV-lea). Din cauza repetatelor incendii, mănăstirea este lipsită de alte obiecte de valoare.
Mănăstirea Valaam – Athosul Nordului
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro