Odoarele Mănăstirii „Sfântul Pavel”
Printre odoarele Mănăstirii „Sfântul Pavel” se numără Darurile Magilor, moaște de la 98 de sfinți şi multe icoane.
Vistieria nepreţuită a mănăstirii o constituie Darurile Magilor (aur împletit ca o dantelă, tămâie şi smirnă în formă sferică), care sunt păstrate în cutii de argint, precum şi o bucată din lemnul Cinstitei Cruci, cu găuri de la cuiele cu care a fost răstignit Domnul. Se spune că este darul ţarului Petru al Bulgariei făcut Sfântului Pavel, care a dat o parte Mănăstirii Xiropotamu, iar cealaltă Mănăstirii „Sfântul Pavel”.
În biserica mănăstirii se află moaște de la 98 de sfinți, dintre care amintim: capetele (întregi sau fragmente) Sfinţilor: Antim al Nicomidiei, Nimfodora Muceniţa, Damian Doctorul cel fără de Arginți, Agata Muceniţa, Ipatie Episcopul Gangrei, Vasilie Episcopul insulei Paros, Fevronia şi Pantelimon. Se mai găsesc aici părţi din moaştele Sfinţilor: Maxim Mărturisitorul (mâna), Grigorie Teologul, Haralambie, Mihail Episcopul Sinadelor, Calinic Mucenicul, Chiriachi, Mitrodora Muceniţa, Teona Episcopul Tesalonicului, Trifon, Mamant, Evdochim Vatopedinul.
În tezaurul mănăstirii se află şi icoana Maicii Domnului „Oglinda”, care, potrivit tradiţiei, a aparţinut împărătesei Teodora, soţia împăratului Teofil (829-842), luptătorul împotriva Sfintelor Icoane. În katholikon se află şi icoana Maicii Domnului Mirovlitissa „Izvorâtoarea de mir”.
O altă icoană importantă este cea a Maicii Domnului „Odighitria”, care are pictată pe spatele ei Răstignirea Domnului şi care este opera unei şcoli de pictură din Constantinopol (secolul al XIV-lea). Ea se mai numeşte şi „Antifonitria Lacului”, pentru că provine de la vechea Mănăstire Officiara, care se afla în locul Schitului Lacu de astăzi.
Arsanaua Iovanița a Mănăstirii Hilandar
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro